Misiunea de pastor/iță mai presus de orice, să predice Cuvântul lui Dumnezeu!

Mira Ungewitter 
Sursa foto Instagram (Vezi link)
Cred că mulți dintre noi am auzit de păstorița baptistă, Mira Ungewitter, care a cununat religios un cuplu gay. Austria a fost ținta multor polemici după ce sora noastră „lucrătoare” și-a pus mâinile peste doi homosexuali și a dat binecuvântarea Bisericii ca și cum ar fi fost un cuplu tradițional, format dintr-un bărbat și o femeie. Acum, ceea ce a șocat lumea evanghelică este faptul că într-o biserică de-a noastră a avut loc ceva cu care eram obișnuiți să vedem la alții. Cununii pentru cupluri gay au fost cu duiumul, dar nu la noi „în casă”, nu la „altarele” noastre. 

Din pozele puse pe profilul ei de instagram, ,,păstorița noastră", este o tipă mai non-conformistă....libertină! 


Crescută într-un mediu evanghelic conservator, de mică copilă și-a dorit ca, crescând mare, să schimbe această atmosferă tristă și rigidă într-o veselie și petrecere. Astfel, ajunsă la vârsta maturității, după ce a absolvit la Colegiul teologic Elstal, ( colegiu recunoscut ca fiind conservator ) devine pastor într-o biserică baptistă independentă din Viena, Free Church Projekt: gemeinde Viena. Deși în prealabil este respinsă de vechiul cult fiind acuzată de o relație amoroasă cu un tip necredincios, este totuși acceptată în biserica independentă, acolo unde păstorește în prezent! Viziunea ei și a bisericii păstorită de ea, este una non-conservatoare! Își fundamentează totul pe ideea de-a nu mai fi deloc conservatoare, privind cu scepticism absolut tot ce însemnă reguli și strictețe. Relații sexuale pre-maritale, fumat, băut, homosexualitate, căsătorii gay, toate sunt văzute de ea prin prima bigotismului evanghelic, de care se dezice cu Biblia în mână! Vezi interviul ei aici

Care este totuși problema ce o întâmpină Mira? 

O biserică fără reguli, este ca o casă fără reguli. Ca o familie, acolo unde mama, sătulă de regulile din copilărie și rigiditatea cu care a fost crescută, decide să-și crească pruncii fără nici o obligație. Acea casă va deveni mai târziu o mică junglă! Orice organizație, oricât de independentă ar fi, are nevoie de niște principii clare, pentru a putea ține în picioare activitatea ei. 

În momentul în care crești o generație de tineri fără nici o regulă pre-maritală, vei avea o generație de căsnicii distruse, de copii care fac sex cu oricine și vor distruge orice principiu de căsnicie tradițională. Divorțurile vor fi privite ca o normalitate, iar o căsnicie creștină normală ca fiind anormală. Oricât de liberă se vrea a fi această biserică baptistă, va simți nevoia ca la un moment dat să îngrădească puțin lucrurile! 

Cea mai mare provocare a unui pastor, în misiunea lui specială, nu este în primul rând să fie unul modern, intelectual sau deschis social. Provocarea pastorală este în primul rând să păstorească Biserica lui Hristos. Este în primul rând să predice Cuvântul curat, interpretat corect și expus la modul cel mai sincer posibil

Misiunea pastorală nu este aceea de-a deveni păstori populari, iubiți în presă pentru viziunea laxă și noi idei permisive. 


Biserica nu are în primul rând misiunea de-a fi relevantă lumii în care trăiește ( deși relevanța ei este importantă) ci de-a fi sărea și lumina lumii. Domnul și Capul Bisericii ne-a avertizat că din cauza Lui, noi robii din casa, vom fi urâți așa cum l-au urat pe El, că Stăpân! 

Înțeleg frustrarea lui Ungewitter legată de strictețe și conservatorism. Si eu am crescut într-un mediu foarte strict, l-am susținut și eu, însă la vârsta maturității am început să schimb multe aspecte. Frustrarea ei nu este legată de strictețe în general ci de orice regulă și orice idee de moralitate sau castitate. Mulți dintre noi am crescut în medii stricte dar nu am găsit ca soluție să renunțăm la orice formă de moralitate și strictețe doar pentru că în copilăria noastră am fost agresați de reguli etc. 

În orice mediu, dacă vrei să progresezi, trebuie să ai niste reguli rigide. Un pianist are reguli rigide, un solist are reguli rigide pentru ași menține vocea, un fotbalist are reguli rigide de antrenament și cantonament. Dar ei iubesc ceea ce fac și înțeleg ca acesta este Singurul mod în obținerea succesului. Pavel în acest context spune "mă port aspru cu trupul meu..." 1Cor.9

Îmi este frică că pe baza principiului iubirii necondiționate a lui Dumnezeu se ajunge la viața goală de sfințenie și ascultare în Domnul. Sfințenia, este baza relației creștinului cu Dumnezeu și dacă această sfințenie vine interpretată ca o strictețe medievală sau bigotă, creștinul nu va redefini sfințenia. Va lăsa totul așa cum este! Scopul Nu este în primul rând să fim relevanți ci să fim sfinți. Dacă sfințenia mă face irelevant, prefer Sfințenia! Dacă regulile noastre umane nu fac irelevanți, atunci sigur, nu redefinim aceste reguli și le adaptăm la o cultură nouă! 

Homosexualitatea nu ține de niște reguli ca schimbă-le să fim relevanți! Așa după cum „sa nu furi” sau „sa nu ucizi” sunt inviolabile la fel acest subiect este inviolabil! 

Spuneam recent Bisericii Betel despre esența slujirii apostolice și ce ar trebui să definească în primul rând slujirea pastorală! 

În Efeseni 3 apostolul spune în esență așa: 

1. Există o taină, misterion în greacă, descoperită cum în totalitate apostolilor. A fost ascunsă în Dumnezeu vs.9 , descoperită puțin dar nu în felul acesta vs.5

2.Aceasta taină este predicată de cel mai neînsemnat apostol, un criminal întors la Hristos, vs.8 iar esența ei este Hristos și mântuirea întregii omeniri în El. Vs.6 Neamurile moștenesc promisiunile avraamice la fel ca poporul evreu, sunt un trup cu credincioșii evrei și au promisiunea lui Hristos prin Evanghelie vs.6

3. Slujirea apostolului Pavel vs.7, prin harul și puterea lui Dumnezeu, este de-a vesti această taină nepătrunsă a lui Hristos și de-a pune în lumină adevărul acestei taine. Vs.8,9

4. Astfel, prin Biserică, care trăiește în această lumină, lumea spirituală și nu numai, să vadă desfășurat planul veșnic al lui Dumnezeu. Toate aceste lucruri au fost plănuite veșnic în Dumnezeu! Vs.10

5. În Hristos avem apropierea de Dumnezeu cu încredere vs.12


Esența slujrii apostolice este aceea de-a pune în lumină adevărul biblic. 

Slujirea de astăzi ne pune pe noi în lumină. Pune în lumină biserica și viziunea ei laxă. Pune în lumină păreri și idei cât mai moderne. 

Stiti care este greșeala lui Mira și a bisericii ei? Se pun pe ei în lumină.   Ce cred ei despre păcat!? Cum definesc ei păcatul!? Ce zic ei despre o cununie gay ?

Slujirea însemna să pui în lumina adevărul lui Hristos. Si daca este mai dur, si daca este mai demodat. Oamenii ne vor urâ din pricina Lui, ne-a spus Isus! Noi vrem să modificăm Cuvintele Lui cumva ca lumea să nu nu mai urască!

Ce le va spune Mira enoriașilor când va ajunge la Romani 1:27 ? Cum va interpreta dragostea lui Dumnezeu și Sodoma și Gomora? Va pune în lumina adevărul, așa cum este el? Va predica din Iuda 7,8? Ce va zice? 

O biserică trebuie să pună în lumina adevărul, dacă vrea să fie una reală! Cand ea se pune pe sine in lumina, adevărul va fi mereu în obscuritate!

Comentarii

Postări populare