Poți fi membrul unei biserici în mediul online?

Așa cum i-ar folosi furnicii internetul pentru a fi membră activă în mușuroiul ei, si unei albine lucrătoare vizionarea online pentru a produce miere ca astfel stupul ei să supraviețuiască, sau lupului să vadă o vânătoare pe Youtube ca să-și hrănească haita, la fel îl ajută pe un  creștin transmisiunile live ale unei Biserici locale să fie membrul acelei Biserici!

Era ușor de prevăzut ca folosind tehnologia, să ajungem tot mai dependeți de ea. Însă în anumite aspecte, tehnologia nu valorează nimic. Iar eu voi aborda unul din multele aspecte. Aspectul membralității unui creștin întro Biserică locală. 

Într-un comunicat recent, (link aici) un mare pastor penticostal, a redefinit conceptul de membralitate, lărgindu-l dincolo de granița lui, și numidu-l ”membrii bisericii noastre din mediul online”. Ceea ce până acum era clar, membrul unei Biserici locale este ceea ce este furnica pentru mușuroi și albina pentru stup, acum nu mai este atât de clar! Acest concept de membralitate este extins de la mediul real/local, la unul virtual/online! Deduc din acest anunț, ceea ce este limpede de dedus, anume că, poți fi membru unei Biserici locale dacă vizionezi online, tot ce transmite aceasta. 

Sau, folosind termenii biblici, poți fi organ viu într-un organism dar sa nu fii din organismul respectiv! Să vezi o mână târâindu-se pe jos, dizlocată, dar să crezi despre ea că este parte dintr-un trup. Cumva ea face parte dintr-un întreg! Ar fi destul de hilar, nu? 

Dacă cineva are cât de cât un simț teologic, o minimă idee despre eclesiologie ( eclesiologia este ramura teologică ce se ocupă de studiul despre Biserică/Ekklesia ), i-ar fi suficient să înțeleagă cât de aberant este să admiți că o persoană poate fi considerată parte dintr-o Biserică locală, doar pentru că vizionează pe computer, slujbele religioase! O idee eclesiologică atât de hilară, ridică câteva probleme greu de rezolvat, întrebări ce izvorăsc din Biblie greu de explicat, dacă crezi o asemenea ciudățenie!Ca să nu lungim vorba, iată câteva dintre ele!

1. Dacă ești „membru în mediul online” cum vei participa la Cina Domnului/Eucharistie? Cina Domnului este taina, sacramentul sau actul de cult, numește-l cum vrei că e tot una, care de 2000 de ani menține părtășia creștinilor cu Trupul și sângele Domnului Isus! Lună de lună, an de an, de mii de ani, creștinii au „vestit moartea Domnului” și o vor face, până va veni El. Prin aceste elemente, prin credință, creștinul este într-o vie „împărtășire” cu Domnul. O persoană în mediul online cum se va împărtăși din eucharistie? Cum este el una cu trupul lui Cristos, biserica, si una cu elementele sacre? Nu are cum! Decât doar, o data la nu știu cât timp, când va putea vizita Biserica locală. 
Dar vizita în sine și nevoia după eucharistie, să nu ele tocmai adevărul despre situația hilară în care este, crezând că poate fi membru la mii de km distanță? De ce ar crede biata mână dizlocată că târâindu-se, ea va deveni cumva parte dintr-un trup la mii de km distanță?

2.   Dacă ești „membru în mediul online” cum vei contribui la zidirea trupului lui Hristos prin darul spiritual ce ți l-a dat Duhul Sfânt? Apostolul Pavel pune un accent mare pe acest lucru. Îi critică dur pe corintenii care vorbeau în limbi fără să fie traduse prin darul tălmăcirii, și astfel nu aduceau nici o zidire Bisericii lor. Apostolul pune accentul pe darul proorociei mai mult decât pe cel al vorbirii în limbi, tocmai pentru că „cine vorbește în altă limbă se zidește pe sine însuși; dar cine prorocește zidește sufletește Biserica.1Cor.14:4 

Pentru că manifestarea Duhului are ca scop primordial zidirea altrora, 12:7, apostolul conclude problema vorbirii în limbi în biserica locală cerând pentru folosirea ei darul tălmăcirii, ca tocmai prin talmăcire, să ajungem la scopul pentru care avem darurile Duhului „ce este de făcut atunci, fraților? Când vă adunați laolaltă, dacă unul din voi are o cântare, altul, o învățătură, altul, o descoperire, altul, o vorbă în altă limbă, altul, o tălmăcire, toate să se facă spre zidirea sufletească.”14:26 
Prin tot ce facem contribuim la creșterea/zidirea spirituală a Bisericii, cum poate o persoană implini scopul lucrării Duhlui, fără o biserică locală?

3.  Dacă ești „membru în mediul online” cum vei crește spiritual prin „își primește creșterea, potrivit cu lucrarea fiecărei părți în măsura ei”? Efeseni 4:16Scopul pentru care o Biserica primește darurile spirituale, conform Efeseni 4, este ca Biserica să crească tot mai mult până la statura Domnului Isus. Pavel vede biserica ca un copil „ca să nu mai fim copii..”4:14 ce trebuie să ajungă la maturitate. Cum poate ajunge? Prin daruri și slujbe! Pavel le compară cu „fiecare încheietură” ce ține „bine închegat și strâns legat” 4:16 întregul corp, ce astfel crește!

Maturitatea Bisericii depinde de slujbele și darurile Duhului, asimilând spiritual hrana primită prin Duhul.Fiind membru online, în afară de predică și cântare, ce altceva mai poți asimila? Dacă îi dai unui copil să mănânce doar lapte cu gris, de unde va asimila celelalte vitamini de care are nevoie? Poate crește sănătos un membru online?

4.  Dacă ești „membru în mediul online” cum te vei ruga împreună cu Biserica? În timpul rugăciunii te pui pe genunchi și cu fața la laptop, te rogi în unitate cu ei? NU ar fi în cazul acesta, o imagine hilara? O mână dizlocată care ...Când în urmă cu 20 ani începeau să fie publicate primele predici pe mediul virtual, scopul era ca în timpul liber, pe mașina cu un necredincios, cand gătești 3 ore...să asculți, ca astfel, să asimilezi cat mai mult! Cine ar fi crezut, ca dupa 20 ani, un om va sta pe genunchi in camera lui, rugandu-se online cu o Biserica a cărui membru se crede???  Nimeni...nici măcar cei care promovează aceste monstruozități! 


5.  Dacă ești „membru în mediul online” cum îți vei integra copiii în Biserică? Cine are copii, știe cat de important e anturajul! Un anturaj plin de copii, de adolescenți, il va face pe fiul meu să înțeleagă că acolo este o adevărată familie, o comunitate, în care el va crește. La școala duminicală, cântări corale de Crăciun sau Paște, formațiile bisericii etc sunt toate activitați ce vor crea anturajul de care are nevoie copilul tău pentru a rămâne acolo!

În Iași am avut contact cu „mișcarea dezidentă” ( o grupare de penticostali care în anii `80 au părăsit Cultul Penticostal, organizându-se prin diverse case ), o mișcare extrem de fanatică și repulsivă față de toate cultele sau bisericile locale. Ceea ce este ciudat, o constantă în toate familiile care au ieșit din Biserică, a fost aceea că toți copiii lor nu frecventau întâlnirile lor. Mulți dintre ei, erau derbedei în toată regula! Rezultatul, mișcarea a dispărut complet, liderii lor s-au evaporat în istorie, iar copii au fost victimele nr.1! 

Cum îți vei integra copilul în Biserica prezentă doar pe monitorul computerului tău? Cum o să-i spui copilului tău că trebuie să meargă la Casa Domnului? O să perceapă acest mers la Casa Domnului prin a se pune în fața televizorului? Doar cu o vizită anuală în acea Biserică?

6.  Daca esti ,,membru in mediul online" cum te întâlnești in privat cu fratii tai pentru a starui in ,,legătura frățească"? Biblia ne învata ca Biserica primara stăruia in învățătura, in frângerea pâinii, in legătura frățească si rugăciuni! Fapte 2:42 

Adică erau mai tot timpul împreună, mâncau impreuna, aveau părtășie unii cu alții, studiau din Biblie, si evident, se rugau! Cum te vei întâlni in privat cu cei pe care ii vezi in monitorul computerului tau? 

Oare chiar nu realizam cat de hilar este să vezi un om dizlocat de Trupul lui Hristos, care este rupt de realitatea organismului Viu, târându-se prin lumea întreagă si crezând absurdul ca este parte dintr-un trup??? Oare chiar nu vede nimeni aceste aberații ?  

Cum vei putea aplica principiul rugăciunii din Matei 18, sa te înțelegi împreuna cu ceilalți ucenici sa ceri un lucru care iti va fi dat, cand ei nu sunt?

Cum vei chema prezbiterii Bisericii sa se roage cu punerea mâinilor si ungere cu untdelemn pentru tine sau copilul tau, in caz de boala? 

Cum vei beneficia de consiliere spirituală, acolo unde e nevoie de mult post si rugaciune de eliberare? 

Cum vei fi supravegheat de episcopi si prezbiteri, care au datoria sacră, sa te îndrume, sa te ajute, sa te certe daca e necesar, sa fie alături de tine in cele mai dificile momente? 

Dacă mai este un gram de resposabilitate în slujitorii de la altarele bisericilor penticostale, acum este momentul să ne ridicăm împotriva acestor aberații, ce liber le putem numi erezii, și să luptăm cu dârzenie pentru adevăr

Acum este momentul sa realizam ca popularitatea si ambițiile unor pastori si predicatori, care se pare, vor să ne demonstreze ca ei pot face ce vor, nepăsându-le de nici o consecință sau efect colateral, si sa luptam pentru adevăr. Am pus în joc concepte si adevaruri extrem de importante, care vor afecta în timp Biserica penticostală! 

Dacă conceptul de membralitate este diluat, fraților, luați-vă adio de la Biserica locală! Ne vom întâlni online, și acolo vom avea părtășie...o părtășie virtuală! Tăcerea noastră de acum va distruge mâine tot ce am clădit sute ani!Membralitatea in mediul online nu înseamnă nimic! Eclesiologic, ea nu a existat si Nu va exista niciodată.

Închei acest articol cu un citat din Patristică, un citat scris in anii 107-110 d.Hr !!! de un episcop arestat la porunca lui Traian, escortat la Roma si ucis ca martir. In drum spre Roma, el scrie Bisericii din Efes "Nimeni să nu vă înșele! Dacă cineva nu-i înăuntru (în Biserica), unde e altarul, este lipsit de " pâinea lui Dumnezeu." Dacă rugăciunea unuia sau a doi are atâta putere, cu cât mai mult rugăciunea episcopului și a întregii Biserici... Sârguiți-vă, dar, să vă adunați mai des pentru Euharistia (Cina) lui Dumnezeu și spre SLAVA LUI. Când va adunați des, sunt nimicite puterile satanei, iar prin unirea credinței voastre se risipește prăpădul lui."*

*Scrierile Părinților Apostolici, Editura Institutului biblic și de misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București 1979 


Comentarii

Postări populare