Cine este Ekklesia?
🏥 Ekklesia Novi Ligure
🚩 Via Giuseppe Garibaldi, nr.17 (etaj 1 pe stânga ) (adresa Maps )
📅 Miercuri: rugăciune și studiu biblic ⌚ 19:30 - 20:30
Duminică slujba: ⌚ 18:00 - 20:00
☎️ tel. 3927699388
✉️ ekklesianoviligure@gmail.com
În 25 Septembrie 2022 au început primele slujbe ale bisericii Ekklesia, într-un living la sora Margareta acasă, în Serravalle. Provocarea noastră a fost aceea de-a găsi un local adaptat pentru slujbele religioase. Astfel, timp de mai bine de câteva săptămâni am strigat la Domnul după ajutor. La Primele întâlniri din casa sorei noastre, am participat maxim 3, 4 persoane. Însă cu timpul ne-am dublat și am simțit nevoia să găsim un loc adaptat pentru slujbe religioase.
În data de 2 Noiembrie am avut o întâlnire personală cu pastorul ghanez Abraham, un pastor penticostal african, și ne-am pus de acord cu privire la activitatea noastră, cheltuieli etc
Astfel am ajuns la un acord, ca din 27 Noiembrie să deschidem porțile unei biserici penticostale în Novi Ligure, cu sediul în via Giuseppe Garibaldi nr.17, la etajul 1 pe stânga. Video de la inaugurare ( video aici )
Ekklesia este o biserică penticostală română, fondată de câteva familii penticostale române din zona noastră. Scopul plantării acestei biserici locale este multiplu:
1. Să fie un loc mai aproape de casa noastră.
2. Să fie o biserică mai aproape de comunitatea română ( enormă ) din zona de sud a provinciei Alessandria. ( Novi Ligure fiind pe locul 3 în topul orașelor din provincie cu cei mai mulți români rezidenți! )
3. Să fie o biserică locală multi-culturală. Fiind o zonă mixtă, de români, rromi, unguri, moldoveni, ucrainieni etc, plus italieni interesați de tradiția penticostală română, considerăm că este nevoie de o biserică poli-culturală, globală.
4. Să fie o biserică locală unde fiecare membru îl glorifică pe Dumnezeu printr-o închinare autentică, prin rugăciune și cântare. O închinare cristocentrică, prin Duhul Sfânt ( pneumatocentrică ) pentru mântuirea realizată prin moartea substitutivă de pe cruce și învierea din morți a Domnului nostru Hristos! ( Matei 18:20/ 1.Tim.2:1,2/ Col.3:16 ).
5. Să fie o biserică locală unde fiecare membru caută o maturizare spirituală bazată doar pe Cuvântul lui Dumnezeu, Biblia. Prin studii biblice personale dar și în Biserică, prin cateheză dar și ucenicizarea ce continuă, prin darurile spirituale rânduite, fiecare membru din Trupul lui Hristos trebuie să se maturizeze tot mai mult până va ajunge la „statura plinătății lui Hristos.” ( Efes.4:13 /Col.1:28,29/Matei 28:19,20 )
6. Să fie o biserică locală unde fiecare membru caută să împlinească Marea Trimitere a Domnului Isus de-a merge și de-a răspândi Evanghelia mântuirii la orice făptură. Evanghelizarea prin: a. trăirea în sfințenie ( Matei 5:13-16), b. prin proclamarea vorbită a Evangheliei (Romani 10:14-17) sau c. prin ajutorarea sub orice formă a celor în nevoie (Iacov 1:27), Ekklesia se va angaja tot mai mult în a fi o lumină în întunericul acestei societăți.
Astfel, dimensiunea viziunii Ekklesiei se încadrează în tiparele oricărei biserici evanghelice penticostale: o dimensiune pe: 1. Verticală, cu Dumnezeu; 2. Orizontală, lumea nemântuită și 3. Interioară, cu ea însăși prin creștere și maturizare.
Care este crezul nostru?
Ne bazăm întreaga noastră credință și praxis creștin doar pe Cuvântul lui Dumnezeu. Credem în Dumnezeul Triunic, Dumnezeu Tatăl care trimite în lume pe Dumnezeu Fiul, pentru salvarea noastră prin Dumnezeu Duhul Sfânt. Credem în moartea substitutivă ( în locul nostru) a Domnului Isus și în învierea Lui din morți.
Credem că omul este mântuit doar prin harul lui Dumnezeu, har revărsat prin Duhul nașterii din nou și al transformării vieților noastre.
Credem într-un botez nou-testamental, prin scufundare, in Numele Tatălui a Fiului și a Duhului Sfânt, doar atunci când un credincios deplin conștient, hotărăște să își predea viața în mâna Domnului.
Credem că relația credinciosului cu Dumnezeu este mijlocită de apropierea tainică cu trupul și sângele Domnului Isus prin Cină sau Eucharistie.
Credem într-o experiență ulterioară a credinciosului cu Duhul Sfânt pentru scopul misiunii și al implicării în Trupul lui Hristos, Biserica, experiență ce se manifestă cu daruri și putere.
Credem într-o escatologie biblică, când Domnul Isus se va întoarce și va lua în prezența Lui, Mireasa slăvită.
Care este viziunea Ekklesiei? (Vezi un video prezentativ)
Viziunea Ekklesiei este una profund relațională! Fiind conștienți de singurătatea și individualismul în care ne scufundăm tot mai mult prin muncă și stres. Biserica primară nu stăruia doar în „învățătura apostolilor...și rugăciuni” dar și în „legătura frățească.” (Fapte 2:48)
Omul a fost creat să fie într-o relație inter-umană, fiind sădit în noi prin Creație principiul „nu este bine ca omul să fie singur”(Gen.2:18), astfel diavolul distruge încă de la început această armonie relațională. Însă, în Hristos, Dumnezeu răscumpără chiar și relațiile dintre noi sădind în inimile credincioșilor principiul unității și al iubirii divine: „Prin aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei, dacă veți avea dragoste unii pentru alții.”(Ioan13:35) Astfel, Ekklesia se naște și din dorința de-a experimenta tot mult dragostea unității și a relațiilor răscumpărate prin jertfa lui Hristos! Pe baza acestui principiu am schimbat sintagma de „casă a lui Dumnezeu” în „noi suntem o familie a lui Hristos”, punând accentul pe relațiile inter-umane, „legătura frățească”, și nu pe un locaș de cult.
Viziunea Ekklesiei este una holistică! Încercând să cuprindă toate aspectele spirituale, morale dar și sociale ale ființei umane. Nu vrem să ne separăm de problemele societății în care trăim, închizându-ne între patru pereți ci vrem să înțelegem nevoile omului contemporan și astfel să continuăm, Misiunea Domnului nostru de-a predica „săracilor Evanghelia, M-a trimis să tămăduiesc pe cei cu inima zdrobită, să propovăduiesc robilor de război slobozirea și orbilor, căpătarea vederii, să dau drumul celor apăsați” (Luca 4:18)
Misiunea noastră ca Trup a lui Hristos continuă, astfel, vrem să fim sensibili la toate aspectele ce definesc astăzi sărăcia, stresul, locul de muncă, prețurile tot mai scumpe, dependența de droguri, alcool, depresie etc
Misiunea holistică a Ekklesiei va atinge toate aceste aspecte vitale în societatea noastră tot mai zdrobită în inima ei.
Viziunea Ekklesiei este una globală!
Nu vrem să ne definim doar ca o biserică penticostală română ci o Biserică deschisă oricărei culturi, etnii, statut social, sau gen. În familia lui Hristos globală, sunt tradiții, obiceiuri și contexte diferite. Noi îl avem pe al nostru, și va fi specific întâlnirilor noastre. Dar, vom fi atenți și vom încerca să includem pe oricine vrea să împărtășească împreună cu noi adevărurile eterne revelate în Sfânta Scriptură! Vrem să fim relevanți familiilor italiene, rrome sau ungurești. O biserică globală va pune accentul pe „unitate în diversitate” și nu pe unitate prin uniformitate. (Filip.3:15,16) Diaspora ne-a pus față în față cu situații diametral opuse: culturi, tradiții, etnii, culoarea pielii, naționalitate mixte. Noi ca biserică locală trebuie să fim relevanți într-un context multicultural nu prin protejarea culturii române ci prin proclamarea adevărurilor eterne care transced cultura sau etnia, inclusiv a noastră! Penticostalismul românesc este la rândul lui, unul geografic diferit, dezvoltându-se paralel în mai multe tradiții. Diaspora ne-a pus pe toți împreună, oferindu-ne o imensă binecuvântare dar și o mare resposabilitate: aceea de-a găsi o „simbioză” teologică și un praxis comun.
Viziunea Ekklesiei este locală! Fiind formată din oameni care vin dintr-o cultură specifică, va predomina cultura evanghelică română. Prin ea vrem să îmbogățim celelalte familii creștine cu care vom interacționa. Suntem o biserică penticostală, astfel noi ne manifestăm specific, cu atenție și maturitate, dar într-un specific penticostal.
Noi credem în manifestările Duhului, în darurile spirituale date Bisericii pentru edificarea noastră. Credem că rugăciunile comune ale bisericii locale ne fac mai puternici, ne unesc mai mult. Mărturisim credința că Domnul Isus a răscumpărat în moartea Lui sufletele dar și trupurile noastre, astfel, noi credem că prin puterea jertfei Lui, poate vindeca bolnavii și elibera sufletele încătușate de diavolul. Minunile au rolul misiologic, acela de-a întări mărturia predicării Evangheliei (Evrei 2:4) și nicidecum nu credem într-o manipulare e divinității sau o „evanghelie a prosperității.” Ekklesia nu este triunfalistă ci cu deplină umilință ne rugăm ca Domnul să „îngăduie” (Fapte 4:30) să se mai facă semne și minuni pentru slava și gloria Sa.
„Iar a Celui ce, prin puterea care lucrează în noi, poate să facă nespus mai mult decât cerem sau gândim noi, a Lui să fie slava în Biserică/Ekklesia, și în Hristos Isus, din neam în neam, în vecii vecilor! Amin.” Efeseni 3:19,20
albumul Ekklesiei
Comentarii
Trimiteți un comentariu