Creștinii evanghelici, „obligați” să voteze un partid creștin?

 Cu cât cursa pentru alegerile parlamentare se apropie de final, cu atât spiritele sunt tot mai încinse. Și culmea, pentru prima dată, spiritele se încing și în tabăra evanghelică. Că în fond, deja, noi știm să facem politică! E normal?

Pe fondul acestor curse politice, între „pocăiți” s-a ivit o adevărată dilemă: dacă creștinii autentici nu votează cu un partid creștin, mai sunt ei frați în Domnul? Dacă nu votezi cu „frații” tăi de credință, și îi votezi pe inamicii tăi, care vor da dezlegare la toate nelegiuirile și fărdelegile, atunci mai ești frate cu cel ne-votat? Iată o „mare” dilemă, o „mare problemă” printre noi, pocăiții!!

Din această retorică, reiese că oarecum, un creștin s-ar simți obligat să voteze un partid creștin! Nu o obligație directă, că nu suntem dictatură, ci indirectă! Iar dacă un creștin se simte obligat indirect în conștiința lui, deși nu este convins de politica partidului față de care se simte obligat, atunci mai putem vorbi de un vot democratic, liber, în care cetățeanul se duce și își pune ștampila pe cine a ales el în mintea lui?! Fără să se simtă constrâns de ceva sau cineva?! Deci o astfel de retorică, mă lasă rece. Este propagandă pur politică!

Sentimentul de obligațiune față de un partid politic, fie el și creștin, este o compromitere a unui vot democratic! Partidul, fie creștin sau nu, trebuie să prezinte un plan politic solid, credibil, cu resurse și energie ca să poată fi realizat, să acopere toate aspectele societății civile și dacă câștigă încrederea cetățeanului, fie creștin sau nu, atunci să fie votat. Fără nici o constrângere, oricât de directă sau indirectă ar fi ea!

Deci, un răspuns direct ar fi: nu! Nu suntem obligați să votăm cu nimeni! Nu suntem obligați nici direct și nici indirect! Suntem si vom fi la fel de creștini, dacă mergem la vot sau nu. Suntem și vom fi la fel de creștini dacă vom vota sau nu un partid creștin. Ca simpli cetățeni, avem datoria să votăm, iar acest sentiment de datorie, te „obligă” să mergi a vot. Orice altă obligațiune, duce la un vot compromis!

Iată câteva enunțuri importante care mă fac să nu mă simt deloc obligat să votez un partid creștin, mai exact ARN ( Alianța Renașterea Națională ):

1. Ceea ce ne înfrățește, nu este o viziune politică ci credința în Domnul Isus Hristos! Astfel, cât timp credem în El, indiferent de culoarea politică, noi suntem frați! Legătura frățească s-ar putea rupe doar dacă cineva și-ar pierde statutul de creștin, de copil al Domnului. Cât timp ne înfrățim pe Golgota, atunci doar Golgota ne poate rupe frățietatea. Deci, nu mă simt obligat să votez pe nimeni pentru a menține statutul de frate, Golgota e „politica” mea!

2. Până nu demult, creștinii evanghelici nu au avut un partid al lor, cu cine au votat până acum? În aproape 20 de ani de când merg la vot, nu am avut sentimentul că trebuie să votez pe cineva care va schimba România într-o țară cu valori creștine. Adică, am mers la vot alegând președintele sau partidul care va putea ajuta România pe plan politic, social, economic etc Însă, pe plan moral-spiritual, am știut că e treaba Bisericii! E misiunea ei, să predice Cuvântul prin vorbe și fapte! Astfel, fără să fac propagandă în cercul prietenilor, familei sau Bisericii, am mers la vot și mi-am îndeplinit rolul meu de cetățean român! Am trădat frățietatea mea în Hristos prin votul meu? Nici nu aveam idee de așa ceva...

3. Alianța Renașterea Națională  în programul de guvernare publicat pe pagina oficială, se definește pe sine „un partid autentic tradițional conservator, de centru-dreapta, creștin-democrat.” ( pag.4 din Program Guvernare ) Deci, acest partid este în esență politic și ca orice partid politic, va trebui să meargă la guvernare, dacă vrea să schimbe ceva în România. Ca să meargă la guvernare, ARN-ul, are nevoie de un plan politic de guvernare, prezentat oficial și dezbătut în campaniile electorale. Doar dacă are un plan politic de guvernare solid, credibil, va putea câștiga încrederea cetățeanului, și vor fi aleși! Dacă nu, nu...

4. Programul de guvernare al ARN-ului este mai degrabă „o mărturisire de credință” decât un proiect bine gândit de o minte politică ageră, competentă în crearea unui program credibil. În 9 pagini, programul oficial prezentat pe pagina oficială a ARN-ului, mi se pare mai degrabă o prezentare de valori creștine ( valori cu care mă indentific 100 % ) și nicidecum o viziune politică care să poată câștiga încrederea majorității cătățenești!

5. România are nevoie de o guvernare solidă, care să poată cuprinde toate aspectele , în mod special politic, economic sau social. Da, e nevoie de reforme moral-spirituale, si într-o măsură, ele pot fi impulsionate de organul politic, însă oamenii nu vor vota niciodată un partid care are pregătit un plan de guvernare care excelează în aspecte morale, dar e evaziv, superficial, pe plan economic. Economia României e în creștere, dovadă că încet, lucrurile se îndreaptă. Trebuie aleși oameni cu tenacitate politic-economică să dezvolte tot mai mult acest aspect. Sistemul educațional sau de sănătate sunt la pământ. Recent am văzut cu toții imagini de la spitalul din Reșița cu acei bătrâni în pielea goală, abandonați pe holurile jegoase din incinta spitalului. Fără un program solid de guvernare în care să prezinți cu adevărat soluțiile la aceste probleme, resursele și transparența de unde îți vor veni, oamenii capabili cu care vei face aceste schimbări, fondurile economice etc, nu vei putea guverna, în fond!

6. ARN-ul NU este primul si singurul partid de dreapta, conservator, creștin-democrat...mai sunt și altele! În istoria Rămâniei fost si sunt încă, partide creștine care au promovat valorile credinței lor în Parlament sau Guvern. Chiar dacă nu sunt evanghelici, din breasla noastră, au fost și sunt oameni care se luptă pentru valori identice cu ale noastre: pro-familie, pro-viață etc. În multe partide de stânga sau de dreapta avem deja frați creștini care se luptă pentru valorile creștine.

Nu le pot da numele, să nu fiu interpretat greșit, însă cunosc personal câteva nume mari în politica română, oameni de frunte, care reprezintă cu onoare numele de politicieni creștini. ARN-eul trebuie să găsească un plan de guvernare care să convingă mai întâi tabăra penticostală, majoritară în susținerea lor. Ori, în marea majoritate penticostalii sunt apolitici, fiind puternic ancorați în interpretarea literală a Scripturii care face o diferență esențială între Împărăția care va veni si împărăția lumii. Statul de funcționare al Cultului nu permite unui slujitor ordonat funcții de conducere pe plan politic. Există o delimitare clară, statutară chiar, între Stat și Biserică. Un plan de guvernare care nu convinge masa Apolitică, va fi greu susținut mai departe.

7. Cum va putea un partid creștin să renască România dacă ar ajunge la Guvernare? În caz de război ce vom face? Biblia spune clar „cine ridică sabia de sabie va pieri”, cum ar putea un Guvern creștin să respecte aceste principii biblice dar totodată să garanteze siguranța națională la granițe? Ce legi să dai ca apropele tău să întorcă și celălat obraz, atunci când este lovit...la propriu? Ce faci cu tribunalele judăcătorești, dacă un cetățean aduce în instanță pe fratele lui de corp și-l vrea după gratii? Ai putea aplica principiul din 1Cor.6:7 „Pentruce nu suferiți mai bine să fiți nedreptățiți? De ce nu răbdați mai bine paguba?Unele principii biblice sunt total opuse celor sociale, făcând astfel imposibil o guvernare totală pe principii creștine!

Dar stați puțin! Asta implică renașterea unui om, să ajungă să trăiască în voia lui Dumnezeu, împlinind prin Duhul, poruncile Domnului Isus! Cum ar putea renaște națiunea noastră? Prin ce program de guvernare? Adevarata renaștere a României ar însemna ca fiecare român să fie născut din nou, să trăiască în voia lui Hristos, bazați doar pe Cuvântul lui Dumnezeu! Ori, asta, va fi imposibil printr-un program politic!

Departe de-a descuraja votul de Duminică, 6 Decembrie, de-a crea campanii electorale sau sabotaj electoral, eu unul, de un lucru sunt sigur: nu am obligația să votez pe nimeni! Iar dacă cineva nu m-ar mai considera fratele lui în Hristos pentru aspecte politice, am marii dubii că ar fi înțeles atunci, profund, dragostea Lui care ne unește pe toți! Votați cu cine credeți voi că trebuie și merită să fie în Parlament! Dacă considerați ca ARN-ul reprezintă soluția pentu o țară mai bună, un viitor mai bun, atunci votați liberi. Nimeni nu trebuie să te constrângă să alegi altceva! Alegi alt partid? Care e problema? Puneți ștampila doar printr-un sentiment de datorie ca simpli cetățeni! Alte obligațiuni nu sunt...

Cu dragoste în Hristos, tuturor fraților...indiferent cu cine ar vota,

Eugen Porcilescu

Comentarii

Postări populare