Un apel la pocăință: o scrisoare deschisă din partea creștinilor palestinieni către liderii și teologii bisericii occidentale!

Învățați-vă să faceți binele, căutați dreptatea, ocrotiți pe cel asuprit” (Isaia 1:17).

”Noi, la subsemnatele instituții creștine palestiniene și mișcările de bază, suferim și deplângem ciclul reînnoit al violenței din țara noastră. În timp ce eram pe cale să publicăm această scrisoare deschisă, unii dintre noi și-au pierdut prieteni dragi și membri ai familiei în bombardamentul atroce israelian împotriva civililor nevinovați din 19 octombrie 2023, inclusiv creștinii, care se refugiau în istorica Biserica Ortodoxă Greacă a Sfântului Porfirie din Gaza. Cuvintele nu reușesc să exprime șocul și oroarea noastră cu privire la războiul care se desfășoară în țara noastră. Plângem profund moartea și suferința tuturor oamenilor pentru că este convingerea noastră fermă că toți oamenii sunt făcuți după chipul lui Dumnezeu. De asemenea, suntem profund tulburați când numele lui Dumnezeu este invocat pentru a promova violența și ideologiile naționale religioase.

Mai mult, privim cu groază modul în care mulți creștini occidentali oferă sprijin neclintit războiului Israelului împotriva poporului Palestinei. În timp ce recunoaștem numeroasele voci care au vorbit și continuă să vorbească pentru cauza adevărului și dreptății în țara noastră, scriem pentru a provoca teologii occidentali și liderii bisericii care și-au exprimat sprijinul necritic pentru Israel și pentru a-i chema să se pocăiască și să se schimbe. Din păcate, acțiunile și standardele duble ale unor lideri creștini au afectat grav mărturia lor creștină și le-au denaturat grav judecata morală cu privire la situația din țara noastră.

Venim alături de colegii creștini în condamnarea tuturor atacurilor asupra civililor, în special asupra familiilor și copiilor fără apărare. Cu toate acestea, suntem deranjați de tăcerea multor lideri ai bisericii și a teologilor când civilii palestinieni sunt uciși. De asemenea, suntem îngroziți de refuzul unor creștini occidentali de a condamna ocupația israeliană în curs a Palestinei și, în unele cazuri, justificarea și sprijinul lor pentru ocupație. În plus, suntem înspăimântați de modul în care unii creștini au legitimat atacurile nediscriminatorii ale Israelului asupra Gaza, care, până acum, au luat viețile a peste 3.700 de palestinieni, dintre care majoritatea sunt femei și copii. Aceste atacuri au dus la distrugerea totală a cartiere întregi și la strămutarea forțată a peste un milion de palestinieni. Armata israeliană a folosit tactici care vizează civilii, cum ar fi utilizarea fosforului alb, întreruperea apei, combustibilului și electricității și bombardarea școlilor, spitalelor și locurilor de cult - inclusiv masacrul odios de la Al-Ahli Anglican. - Spitalul Baptist și bombardarea Bisericii Ortodoxe Grecoase Sfântul Porfirie care a nimicit întregi familii creștine palestiniene.

Mai mult decât atât, respingem categoric răspunsurile creștine miope și distorsionate care ignoră contextul mai larg și cauzele fundamentale ale acestui război: opresiunea sistemică a palestinienilor de către Israel în ultimii 75 de ani de la Nakba, curățarea etnică continuă a Palestinei și opresia și ocupaţie militară rasistă care constituie infracţiunea de apartheid. Acesta este tocmai contextul oribil al opresiunii pe care mulți teologi și lideri creștini occidentali l-au ignorat în mod persistent și chiar mai rău, l-au legitimat uneori folosind o gamă largă de teologii și interpretări sioniste. Mai mult decât atât, blocada crudă a Gazei de către Israel din ultimii 17 ani a transformat Fâșia de 365 de kilometri pătrați într-o închisoare în aer liber pentru peste două milioane de palestinieni – dintre care 70% aparțin unor familii strămutate în timpul Nakba – cărora li se refuză. drepturile fundamentale ale omului. Condițiile brutale și fără speranță de viață din Gaza, sub mâna de fier a Israelului, au încurajat, din păcate, vocile extreme ale unor grupuri palestiniene să recurgă la militantism și violență ca răspuns la opresiune și disperare. 
Din păcate, rezistența non-violentă palestiniană, căreia îi rămânem angajați din toată inima, este întâmpinată cu respingere, unii lideri creștini occidentali chiar interzicând discuțiile despre apartheid-ul israelian, așa cum au raportat Human Rights Watch, Amnesty International și B'Tselem, și atâta timp afirmat atât de palestinieni, cât și de sud-africani.

Ne reamintește din nou și din nou că atitudinile occidentale față de Palestina-Israel suferă de un standard dublu flagrant care îi umanizează pe evreii israelieni, insistând în același timp să dezumanizeze palestinienii și să le „văruiască” suferința. Acest lucru este evident în atitudinile generale față de recentul atac israelian asupra Fâșiei Gaza, care a ucis mii de palestinieni, apatia față de uciderea jurnalistului creștin palestino-american Shireen Abu Akleh în 2022 și uciderea a peste 300 de palestinieni, inclusiv 38 de copii. în Cisiordania în acest an înainte de această escaladă recentă.

Ni se pare că acest dublu standard reflectă un discurs colonial înrădăcinat care a armat Biblia pentru a justifica curățarea etnică a popoarelor indigene din Americi, Oceania și în alte părți, sclavia africanilor și comerțul transatlantic cu sclavi și decenii de apartheid în Africa de Sud. Teologiile coloniale nu sunt depășite; ei continuă în teologii și interpretări sioniste ample care au legitimat curățarea etnică a Palestinei și denigrarea și dezumanizarea palestinienilor – inclusiv creștinii – care trăiesc sub apartheid-ul sistemic al coloniștilor. Mai mult, suntem conștienți de moștenirea creștină occidentală a Teoriei Războiului Just, care a fost folosită pentru a justifica aruncarea bombelor atomice asupra civililor nevinovați din Japonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, distrugerea Irakului și decimarea populației sale creștine în timpul ultimului război american împotriva Irakului. , precum și sprijinul neclintit și necritic pentru Israel împotriva palestinienilor în numele supremației morale și al „autoapărării”. Din păcate, mulți creștini occidentali din spectre confesionale și teologice largi adoptă teologii și interpretări sioniste care justifică războiul, făcându-i complici la violența și opresiunea Israelului. Unii sunt, de asemenea, complici la ascensiunea discursului de ură anti-palestinian, la care asistăm astăzi în numeroase țări occidentale și instituții de presă.

Deși mulți creștini din Occident nu au o problemă cu legitimarea teologică a războiului, marea majoritate a creștinilor palestinieni nu acceptă violența – nici măcar a celor fără putere și ocupați. În schimb, creștinii palestinieni sunt pe deplin implicați în calea lui Isus în rezistența creativă nonviolentă (Kairos Palestine, §4.2.3), care folosește „logica iubirii și atrage toate energiile pentru a face pace” (§4.2.5) ). În mod crucial, respingem toate teologiile și interpretările care legitimează războaiele celor puternici. Îndemnăm cu tărie creștinii occidentali să vină alături de noi în acest sens. De asemenea, ne reamintim nouă și colegilor creștini că Dumnezeu este Dumnezeul celor asupriți și că Isus i-a mustrat pe cei puternici și i-a înălțat pe cei marginalizați. Aceasta se află în centrul concepției lui Dumnezeu despre dreptate. Prin urmare, suntem profund tulburați de eșecul unor lideri și teologi creștini occidentali de a recunoaște tradiția biblică a dreptății și milei, așa cum a fost proclamată prima dată de Moise (Deut. 10:18; 16:18–20; 32:4) și de profeți. (Isaia 1:17; 61:8; Mica 2:1–3, 6:8; Amos 5:10–24) și așa cum este exemplificat și întruchipat în Hristos (Matei 25:34–46; Luca 1:51–53). ; 4:16–21).

În cele din urmă, și o spunem cu inima zdrobită, îi tragem la răspundere pe liderii și teologii bisericești occidentali care se adună în spatele războaielor Israelului pentru complicitatea lor teologică și politică la crimele israeliene împotriva palestinienilor, care au fost comise în ultimii 75 de ani. Îi chemăm să-și reexamineze pozițiile și să-și schimbe direcția, amintindu-ne că Dumnezeu „va judeca lumea în dreptate” (Fapte 17:31). De asemenea, ne reamintim nouă înșine și poporului nostru palestinian că „sumudul” nostru („constanță”) este ancorat în cauza noastră dreaptă și în rădăcina noastră istorică în acest pământ. Ca creștini palestinieni, continuăm să ne găsim curajul și mângâierea în Dumnezeul care locuiește cu cei cu un duh smerit (Isaia 57:15). Găsim curaj în solidaritatea pe care o primim de la Hristosul răstignit și găsim speranță în mormântul gol. De asemenea, suntem încurajați și împuterniciți de solidaritatea costisitoare și sprijinul multor biserici și mișcări de credință de bază din întreaga lume, contestând dominația ideologiilor puterii și supremației. Refuzam sa cedam, chiar si atunci cand fratii nostri ne abandoneaza. Suntem statornici în speranța noastră, rezistenți în mărturia noastră și continuăm să fim dedicați Evangheliei credinței, speranței și iubirii, în fața tiraniei și a întunericului. 

În absența oricărei speranțe, strigăm strigătul nostru de speranță. Credem în Dumnezeu, bun și drept. Credem că bunătatea lui Dumnezeu va triumfa în sfârșit asupra răului, urii și al morții care încă persistă în țara noastră. Vom vedea aici „un pământ nou” și „o nouă ființă umană, capabilă să se ridice în spirit pentru a-și iubi pe fiecare dintre frații și surorile sale” (Kairos Palestina, §10).

Vie Împărăția Ta!


Signed Organizations and Institutions:

Kairos Palestine

Christ at the Checkpoint

Bethlehem Bible College

Sabeel Ecumenical Center for Liberation Theology

Dar al-Kalima University

Al-Liqa Center for Religious, Heritage and Cultural Studies in the Holy Land

The East Jerusalem YMCA

The YWCA of Palestine

Arab Orthodox Society, Jerusalem

Arab Orthodox Club, Jerusalem

The Department of Service to Palestinian Refugees of the Middle East Council of Churches

Arab Education Institute Pax Christi, Bethlehem



Sursa originală ( aici )

Comentarii

Postări populare