Îngerii și nu creștinii au sărbătorit Crăciunul

Se apropie sărbătorile de iarnă, și ca de fiecare dată, sărbătoresc cu o mică rezervă. De ce? Ehh...știm noi de ce!

Pentru că în preajma acestei sărbători, încep să fie postate pe Facebook, pe Youtube, în predici si îndemnuri, în discuții particulare sau la o cafea, tot felul de mesaje anti-crăciun! 
Iar critica nr.1 adusă celor care sărbătoresc, împodobesc bradul, aduc cadouri la copii, sau pur și simplu cântă o melodie specifică sărbătorii de iarnă, este aceasta: Crăciunul este o sărbătoare pre-creștină, cu origini păgâne. 
Prin faptul că faci brad, tu ești părtaș la păgânism, ești un fals creștin! 25 Decembrie era în Imperiul Roman o sărbătoare păgână, închinată Zeului Soare, deci sărbătorind 25 Decembrie tu ești un păgân, sau un creștin semi-păgân.


Pentru astfel de oameni cu astfel de convingeri eu personal, am câteva întrebări. Iată-le!

1. Dacă tu vezi în sărbătoarea Crăciunului o victorie a păgânismului asupra creștinismului de ce eu nu aș vedea tocmai opusul? Să văd în 25 Decembrie o victorie a creștinismului asupra lumii păgâne antice!


Imperiul în perioada antică se dezbrăca de vechea religie păgână, si îmbrăca încet haina unei noi religii. Iar creștinii pentru a șterge orice urmă de păgânism, au "convertit" tradiția lor la cea creștină! Oare nu este aceasta o victorie?
De nu făceau așa, copiii noștri țineau și azi în mână crenguțe de brad și cântau cântecele în cinstea lui Sole Invictus! Eu prefer pentru băiețelul meu un cântec mai creștin "Deschide ușa creștine"...spre exemplu!

2. Prin faptul că identifici o zi în istorie ca fiind ziua nașterii lui Isus, prin aceasta nu devine mai reală atât persoana sărbătorită cât și  sărbătoarea?

De ce Cina Domnului/Sfânta Împărtășanie este atât de vie în memoria creștinilor? Pentru că este identificată cu un moment anume în istorie iar noi comemorăm acel moment prin pâine și vin. Prin amintire, acel moment istoric își păstrează forța, vitalitatea și importanța majoră.

Același lucru se întâmplă și când identifici moartea și învierea  lui Isus la Paște sau nașterea Lui în Decembrie! A fost o zi anume, evident nu știm care, dar care, noi creștinii, am decis să o poziționăm în Decembrie, pentru a șterge orice urmă de păgânism și a face mai real, mai viu, momentul nașterii reale a lui Isus!
Onomastica fiului tău nu o uiți pentru nimic în lume, însă o amintire sfântă a nașterii Celui mai mare Om, o consideri păcat! 
De ce? Pentru că în acea zi, păgânii ( dispăruți în procent de 100 % în urmă cu sute de ani) sărbătoreau în urmă cu 2000 de ani o sărbătoare despre care habar nu ai !?! Cum ai putea fi părtaș la pagânismul lor când nu ai nici o noțiune din convingerile lor religioase?


3. Oare principiul apostolic nu stabilește clar că dacă pentru unii o zi e mai importantă ca alta ar trebui să fie respectați de cei pentru care toate zilele sunt le fel?

Dacă eu sărbătoresc o zi în comemorarea a ceva sfânt, ce mă apropie de Isus, cu ce greșesc? Dacă unul consideră că nu se apropie de Isus iar altul da, eu cred ca fiecare ar trebui să se respecte! Nu? Romani 14.

4. Ca buni creștini noi sărbătorim în fiecare zi nașterea lui Isus, deci ar trebui și 25 Decembrie să îl sărbătorim, nu?

Creștinismul se hrănește din amintirile lui vii! Iată rostul Evangheliilor, să păstreze vii faptele istorice ale Domnului. 
Prin sărbători noi "aprindem" acele memorii și prin faptul că Isus e viu, memoria devine părtașie/relație cu Cel sărbătorit!

Comemorând nasterea Lui, eu sunt în părtășie cu evenimentul istoric și cu Isus, prin faptul că este Viu! Aceasta e diferența dintre islam și noi...la noi totul e viu, pentru că noi comemorăm nu un mort ci pe Unul care a fost mort si a înviat! 

Comemorând în fiecare zi, ca bun creștin, ar trebui să comemorezi și în 25 Decembrie. Iată de ce eu cânt "Astăzi vin și-mi plec genunchii înaintea ieslei Tale" tot anul dar și de Crăciun!


5. Chiar credeți că nu știm faptul că nicăieri în Biblie nu apare ideea de Crăciun, pom de Crăciun sau Moș Crăciun?

Ascultam un material video și predicatorul încerca de cu zori să ne convingă că în Biblie nu apare ideea de brad de Crăciun! Serios? Oauuu...dacă nu era el, sărmanii de noi nu știam că nici Prâslea cel voinic nu apare în cartea Judecătorilor !?!

Câți dintre cei care vor să-și convingă copiii de 2 anișori că Moșu' nu există se luptă la fel de mult să le spună și faptul că Albă ca zăpada nu e reală? Că Frozen nu există și că Frodo nu a călătorit niciodată în Gondor să arunce inelul în vulcan? Câți stați dimineața în fața lor să le explicați că Mașa și ursul nu sunt personaje reale ci imagini proiectate în monitorul tv-ului? 
Cu siguranță niciunul! 
Copiii au nevoie pentru dezvoltarea imaginației de imaginație, iar atunci când cresc înțeleg de la sine diferența dintre Moș Crăciun și Albă ca zăpada! 
Însă în perioada cât sunt infantili, ei ai nevoie de personaje fictive ca să le dezvolte imaginația! Moș Crăciun este doar un astfel de personaj... opriți această ipocrizie, și lăsați-vă copiii în lumea lor, a ficțiunii, și când vor crește de la sine vor înțelege ce e real și ce e imaginar!


Închei, pentru că și eu sunt sătul de întrebări. Însă nu până a nu puncta un lucru esențial legat de Sărbătoarea Nașterii Domnului! 


Nici Irod si nici magii din Răsărit; nici cărturarii si nici preoții din Ierusalim; nici zeloți și nici irodieni; nici bogații și nici săracii; nici păstorii si nici hangiul; nici unul din Betleem si nici din Nazararet; nici Zaharia și nici Elizabeta; nici Iosif si nici Maria; nici coruri si nici biserici; nici profeți și nici regi; nimeni nu a dat slava lui Dumnezeu pentru nașterea lui Isus! 
Nimeni... Doar îngerii...ei erau singurii colindători! 
Pentru că în toată câmpia Betleemului ei erau singurii prezenți care înțelegeau Cine s-a născut cu adevărat în iesle! Și îl adorau. În ieslea din Betleem, se năștea Cel fără de început. Cel care, prin a Lui Cuvânt, a adus totul în ființă. Cel care avea trup de om, si era atât de fragil însă cotinua să fie Dumnezeu. Îngerii adorau taina ținută ascunsă de veacuri, și slăveau planului lui Dumnezeu de salvare! În câmpia din Betleem, îngerii își adorau Creatorul, ce acum avea chip de om...om născut și totuși Dumnezeu infinit, coetern și cosubsanțial cu Tatăl! 
Colindul lor a fost defapt conștientizarea realității din iesle! Iată de ce doar ei îl adoră pe Pruncul Isus! 

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare