,,Fratelui meu Vladimir Putin", scrisoare de la un preot misionar din Madagascar, propus pentru premiul Nobel la pace!

Părintele Pedro, a fost propus de 5 ori pentru Nobel la pace, fiind profund implicat în misiunea creștină din Madagascar. O voce "profetică" care, speram, sa fie auzită până în buncărul din Urali. 

Sunt profund convins că ,,fratele Vladimir" va putea fi schimbat doar de vocea unui profet. La fel ca Oded, care a schimbat cursul unui război în Samaria ( 2Cronici 28: 1-15), la fel părintele Pedro, și mulți alții ca el, pot schimba inima împietrită a țarului de la Kremlin.
Mai jos, scrisoarea trimisă de Pedro, lui Putin, pe care îl numește cu atât dragoste în Hristos ,,fratele Vladimir". 

Iată textul în limba română:

--------------------------------------

"Frate Vladimir, 

în această zi de 24 februarie, ne-am trezit uimiți să vedem că ați declarat război și ați lansat un atac asupra poporului ucrainean, un popor suveran care respectă drepturile și legile internaționale, un popor care nu a intenționat niciodată să atace Rusia. Cetăţeni ai numeroaselor ţări au simţit o mare amărăciune, tristeţe şi ruşine la actul tău plin de nebunie. 

Ești, frate Vladimir, președintele acelei Rusii pe care atât de mulți oameni din întreaga lume o iubesc și o respectă pentru istoria ei și pentru rădăcinile ei spirituale profunde. Se întreabă cum este posibil să vrei să impuni cu forța altor națiuni nebunia de a recrea un imperiu din alte vremuri. Singura soluție pe care ai găsit-o, în chinurile autorității tale aflate în derivă, a fost să provoci un război surpriză la ora 3 dimineața, atacându-ți pe neașteptate frații din fosta Uniune Sovietică. La un minut după discursul dumneavoastră, o ploaie de obuze și rachete a lovit Ucraina. 

S-ar putea crede, conform celor spuse de dumneavoastră, că acest atac a vizat o țară care amenința întreaga lume, în timp ce în realitate poporul ucrainean vrea pur și simplu să trăiască în pace în propria țară, liberă și suverană. Este ușor să-i forțezi pe soldații cetățeni ruși, sub pena de a-i acuza că sunt trădători ai Patriei, dacă refuză să lupte, să atace și să omoare frații și surorile unei alte națiuni sub pretexte false. Bărbați și femei libere, umaniști din toată țara noastră, ridicați-vă vocea pentru a condamna acest act barbar împotriva poporului ucrainean. 

Este timpul să ieșim din logica care împarte lumea în țări puternice și bogate versus țări sărace și vulnerabile. Cu toții suntem cetățeni ai pământului nostru, toți egali, toți frații și surorile și toți responsabili pentru construirea unui viitor mai bun pentru toți copiii lumii care ne vor lua într-o zi locul pentru a perpetua viața pe pământ. Trebuie să încetăm să credem că suntem ființe umane mai demne decât ceilalți. 

Trăim în secolul 21, iar armele pe care le-au inventat oamenii pot distruge pământul. Cum poți tu, frate Vladimir, să te joci cu focul fiind un funambul pe un butoi de pulbere care ar putea exploda în orice moment, generând un haos total capabil să anihileze întreaga noastră civilizație?! Unde au dispărut toate experiențele din toate războaiele din trecut, când oamenii au purtat război neacceptandu-se unii pe alții ca fiind ai lor și unde a ajuns înțelepciunea eroilor, poeților și scriitorilor care au apărat idealurile întregii umanități împotriva barbariei? tiranie și dictatură? 

Să fim mai umani, frate Vladimir, mai respectuoși, mai cinstiți și mai adevărați, trăind în adevăr. Pentru că numai adevărul ne va face liberi și fraterni. Cum am putea accepta astăzi moartea dramatică impusă soldaților ucraineni sau ruși? Toți acei soldați au familii, au frați și surori care îi vor jeli dacă vor muri. Mă gândesc la soldații ruși care nici măcar nu vor ști de ce au murit sau de ce au fost uciși. 

Niciodată nu este prea târziu pentru a reveni la rațiune și a reintra în umanitatea care caută să trăiască în dreptate, fraternitate și pace. Acest război pe care l-ați început este un act iresponsabil și dăunător pentru umanitate. Cu războiul nu mai putem, niciodată, să rezolvăm conflictele umane: acum, prin dialog și diplomație, toate țările lumii trebuie să se confrunte între ele. Medierea în țări terțe poate ajuta întotdeauna la rezolvarea problemelor și a potențialelor conflicte; este întotdeauna posibil să găsim soluții pașnice, corecte și onorabile. De aceea se cere respect, precum și ideea că toți aparținem doar uneia și aceleiași Familii Umane. 

Umanitatea noastră comună ne unește mai presus de toate ideologiile, toate religiile și orice idee de rasă. Întrucât întruchipăm o singură umanitate, cu diferențele ei, și toți suntem liberi și egali: diversitatea noastră este o bogăție care dă și mai multă frumusețe vieții, în respect, împărtășire și fraternitate. 

Frate Vladimir, întoarce-te în familia umană și fii un frate care construiește binele comun și solidaritatea, pentru ca toți oamenii din generațiile viitoare de pe pământ să trăiască în demnitate și în egalitate între drepturi și îndatoriri. Războiul distruge, seamănă ura și separă popoarele timp de secole înainte ca acestea să poată fi reunite pentru a lucra împreună. Banii care sunt cheltuiți pe arme sofisticate în slujba morții și terorii nu ar mai fi folositori pentru a servi nevoilor vitale ale celor marginalizați ale umanității? Se construiesc case, scoli, spitale! Accesul la apă trebuie garantat tuturor! Întotdeauna am crezut că fiecare ființă umană este fratele și sora mea. Cum vă putem convinge, frate Putin, să opriți războiul și să opriți măcelul cetățenilor nevinovați?! 

Vă rog, frate Vladimir, opriți războiul, renunțați la dictatură, minciuni, aparențe false și duplicitate. Suntem adevărați, drepți, solidari și liberi împreună. Dumnezeu Creatorul să lumineze pe toți conducătorii pământului pentru ca noi să trăim în fraternitate, egalitate și libertate, care sunt idealurile demnității umane și ale drepturilor omului. 

părintele Pedro Opeka


------------------------------------------


Text original ( aici ) 

Comentarii

Postări populare