Pastore, dar pe noi cine ne cunună?

Sofia este o bătrânică ce își face cumpărăturile zilnic în magazinul nostru. Aceasta mi-a dat posibilitatea de-a o cunoaște mai bine. Mi-a povestit multe despre ea, copiii si nepoții ei. 

Un lucru l-am remarcat legat de căsătoria ei. „M-am cununat civil la 6 dimineața fără să știe nimeni. Pe vremuri, tinerii care întrețineau relații sexuale inainte de căsătorie, nu mai erau cununați religios iar cununia trebuia făcută dimineața devreme…pentru a suporta rușinea.” 

Tradiția catolică era strictă pe vremuri! Aceasta mi-a confirmat-o un alt bătrân care a trebuit sa fugă din Sicilia în Genova, pentru că părinții lui nu au acceptat căsătoria cu tânara logodnică, din același motiv, sex înainte de căsătorie! 

În realitate, nu e chestiunea de catolicism sau ortodoxie, ci e creștinismul în sine. Încă de la origine, din rădăcinile sale iudaice ( legea mozaică pedepsea cu moartea  prin lapidare sexul în afara căsătoriei) creștinismul a promovat castitatea înainte de căsătorie! Generații la rând, tinerii creștini au știu că dacă nu se pot înfrâna de la dorințele firești, atunci trebuiau să se căsătorească! Odată practicat sexul înainte de căsătorie, era aspru pedepsit! 

Cunosc gravitatea subiectului pus în discuție! Situația a derapat mult în ultimii ani, astfel proplema devine tot mai complicată, fie că încercăm să o rezolvăm fie că doar luam în discuție subiectul. 
Însă, cea mai mare eroare în acest derapaj am comis-o noi, slujitorii altarului! În loc să luăm atitudine împotriva imoralității sexuale, am atenuat, am tamponat rana sângerândă, am pus antibiotice spirituale, că doar doar o rezolvăm cumva. 

De frica să nu rămânem fără tineri în biserici, de frica sa nu fim catalogați ca fanatici, am scuipat în palmă și am dat mâna cu situația în sine, făcând compromisiuri. Le-am permis sa facă cununie religioasă, sa vină îmbrăcate în rochie de mireasă și costum de mire, sa simulăm o slujbă normală doar cu un mic compromis: spre diferență de cumpurile care sunt ok peste care pastorii isi pun mainile pentru binecuvântare, peste ceilalți care nu sunt ok, nimeni nu-și pune mâinile…în rest, ne comportăm ca și cum ar fi totul bine. 

Mai nou tinerii citează pastori populari care afirmă de la amvon că ar fi mai bine să îți minți pastorul ca să te cunune, decât să-i spui si să te faci astfel de rușine în adunare. Cuplurile tinere acceptă minciuna și compromisul, pășesc la altar ca și cum haina albă ar simboliza puritatea trupului lor, simulează o cununie religioasă în toata regula, rugăciuni de binecuvântare si predici siropoase, o masa copioasă și gata…și-au salvat imaginea ca Saul în fața poporului, rupând haina profetului Samuel. 

Însă, ceea ce nu știu tinerele cupluri, este tocmai ce urmează după tot acest show fără bani! Ce înseamnă sa mergi la altar cu minciuna in sân, să minți pastorul ca ești curat, dar tu sa fii murdar de curvie precum porcul de mocirla cotețului. Înseamnă să te joci cu păcatul făcând spectacol, sa terfelești ideea de puritate simbolizată prin haina albă a miresei, să vii în fața pastorul să ceri binecuvântarea când tu deja ai gustat din „fructul oprit” al păcatului. 

De ce se îmbracă mireasa in alb? Rochia albă simbolizează puritatea fizica a ei, virginitatea ei și a lui, închinată acum in fața lui Dumnezeu, cerând binecuvântarea Lui pentru o viață trăită în doi. Este angajamentul a doi tineri curați, că se vor iubi până la moarte, si pentru aceasta se angajează in fața Bisericii și a Domnului ei, că vor ținea la „împreunarea lor, fără ca omul sa despartă”! 

Când doi tineri întrețin relații sexuale, fie că e vorba de ei doi sau el a mai avut încă 100 inainte de ea, puritatea fizică dispare…el a devenit deja un „trup cu ea”. În astfel de cazuri, nu mai are nici un sens să joci un rol! Poți minți, poți simula, poți face nunta ca in povești…albul a fost murdărit! 

Cu siguranța doi tineri aflați intr-o situație de acest fel, se pot căsători! Însă drept ar fi, atat pentru ei cat si pentru toate generațiile ce si-au păstrat curata viata, sa nu îmbrace haina de mireasă și să nu simuleze o cununie religioasă! Cel puțin din respect față de simbolul în sine al rochiei..ca să nu vorbim de tot!
Da, daca ei se for pocăi in sac si cenușă, si isi vor păstra patul matrimonial in puritate, vor fi iertati de Domnul si binecuvantati. Nu pun in dubiu iertarea si mântuirea lor daca

Cred că din start se înțelege ca dacă doi tineri întrețin relații sexuale si se pocăiesc cu adevărat, ei nu vor pretinde de la pastor o simulare și un show gratis, ci cu capul plecat în pulberea umilinței si rușinii, se vor mulțumi cu o cununie civilă…și cam atât! A da...eventual o masă în familie, îmbrăcați normal, fără sa terfelească simbolul purității, și o rugăciune împreună cu cei invitați…o rugaciune de mulțumire! 
Însă pentru tinerii care se joacă cu păcatul, trec peste sfaturile părinților, predicile și îndemnurile repetate din Biserică, și comit adulter, dar care vin cu o falcă în cer și una în pământ la pastor să le facă cununia religioasă pentru că oricum ei sunt dispuși să mintă și să facă pe d.. în patru, vorba românului, astfel de tineri nu dau dovada de pocăință… și da, poți minți și pe Papa de la Roma, dar nu și pe Dumnezeu! Dumnezeu știe că joci un rol de nimic…și ca vrei să pleci la un drum greu si lung, plin de încercări și probleme, fără binecuvântarea Lui! Alegi să mergi pe acest drum de unul singur…și mai cineva, tatăl minciunii! 

Sunt cuvinte grele, dure chiar…iar pentru mulți tineri, inacceptabile! Însă am văzut cu ochii mei binecuvântarea unei vieți începute cu Domnul și, am văzut la alții, blestemul unei vieți începute cu minciuni si simboluri terfelite! Credeți-mă dragi tineri, cu păcatul nu e de joaca! Daca ati mușcat din ciuperca lui veninoasa nu va rămâne decât să îndreptați lucrurile cu sinceritate si adevăr…altfel, binecuvântarea se va evapora din căsnicia voastră precum ceața! 

Binecuvântarea e o realitate…trăiți curați, și vă va inunda viața! Blestemul este absența binecuvântării! Nu pierdeți binecuvântarea! 









Comentarii

Postări populare