Căci ei vor moșteni Pământul



Ferice de cei blânzi, căci ei vor moșteni pământul” Matei 5:5

Cu Pământul care se degradează de la o lună la alta și cu oamenii ce-l locuiesc, tot mai consumatori, îți este greu să întrezărești această promisiune a moștenirii noastre. Pământul!

Chiar dacă ni se pare ciudat, există promisiunea moștenirii Terrei, printre promisiunile făcute de Domnul! Dincolo de interpretările tip Mcdonald, unde s-ar înțelege că ar fi vorba de "pământul nou" promis în Apocalipsa 21, această promisiune ne leagă într-o oarecare măsură de pământ! 

Și dacă destinul acestui pământ va fi să ardă din temelii „cu tot ce este pe el”, totuși până la momentul destinului final, se pare ca avem un contract de moștenire cu el. Interesant, nu? 

Destinul final al Pământului nu ar trebui să ne deconecteze de la ceea ce se întâmplă momentan pe el. 
Adică, este simplu de înțeles. De exemplu, chiar dacă toți știm că într-o zi vom muri, cu toate acestea ne spălăm pe dinți în fiecare zi, ne îngrijim de noi înșine, și evităm pe cât posibil o sinucidere. Destinul final al omului, în mod individual, nu-l desprinde de îndatoririle sale față de sine sau semenul său. 

Exact același lucru se întâmplă și cu Terra! Chiar dacă într-o zi, va trece, până în ziua respectivă, noi avem niște îndatoriri față de ea. Cum este posibil să tratăm cu atâta superficialitate situația actuală a Pământului, pe principiul oricum va arde, dar să avem atâta grijă de noi, deși și noi, într-o zi, vom muri?! 
De ce împingem Terra spre sinucidere, în timp ce noi, facem tot ce ne stă în putință să mai adăugăm zile la numărătoarea inversă a lor?

Biblia ne descoperă că între om și creație este o conexiune mai strânsă decât ne putem imagina

Creația îl pune pe om în centrul naturii, nu ca zeu ci ca un simplu grădinar, care are menirea „s-o lucreze și s-o păzească” Geneza 2:15 
Rațiunea ne face superiori plantelor și animalelor „umpleți pământul și supuneți-l, stăpâniți peste...orice viețuitoare care se mișcă pe pământ” 1:28 dar asta nu presupune să ne comportăm ca niste semi-zei, distrugând natura ci tot pe principiul protecției din 2:15! 

Nouă, creștinilor imperialiști în gândire, ne scapă un amânunt esențial în tabloul Genezei, și anume că deși omul este stăpân peste natură, el la început nu era carnivor! 1:29 „orice iarbă care face sămânță...și orice pom, care are în el rod cu sămânță: ACEASTA SĂ FIE HRANA VOASTRĂ” Abea după cădere, omul începe să ucidă pentru a supraviețui, însă înainte nu! 

(Evident, nu vreau să dau de înțeles că a fi vegan sau vegetarian este biblic și, subtil să vă strecor niște idei ciudate. Nu sunt vegan și nici vegetarian! Însă, nici nu pot fi insensibil la modul cum oamenii de azi au ajuns să trateze animalele cu o cruzime de neimaginat! Nu avem nici un drept, ci din contră, ne fac vinovați! )

Căderea omului în păcat aduce blestemul divin asupra pământului „blestemat este acum pământul din pricina ta.”3:17

Între omul creat și creație nu este o deconectare! Omul, parte din creție, are rolul său în natură! Iar rolul lui este unul protectiv, nu de patron care are dreptul să ducă la extincție mii de specii de animale și păsări!

Legea prevedea ca și animalele să se odihnească în ziua de Sabat „dar în ziua a șaptea să te odihnești, pentru ca boul și măgarul tău să aibe odihnă.” Exod 23:12. 

În anul sabatic pământul trebuia să se odihnească "În anul al șaptelea să fie un Sabat, o vreme de odihnă pentru pământ." Levitic 25:4,5. 
Un an întreg pământul nu era lucrat deloc, într-un ciclu de 7 ani. Pentru ca pământul în sine, să se odihnească. Vă puteți imagina conexiunea dintre om și pământ? Si asta, biblic vorbind! 

Proverbele ne spun ca omul neprihănit are milă de animalele lui "cel neprihănit se îndură de vite, dar inima celui rău este fără milă." Proverbe 12:10 
Încercați să aplicați acest verset astăzi și veți fi ironizați. În alevamentele de porcine, ovine sau avicole, animalele sunt tratate cu cruzime. Tot ce contează e ca în restaurantele noastre să fie carnea cât mai apetisantă. În rest, sunt doar animale! 

Biblia nu ne creionează profilul omului zeu, care în raport cu natura poate să taie și să spânzure tot ce prinde în calea lui! Din contră, profilul este unul al conexiunii dintre noi și pământ! Grijă,  protecție, compasiune, iată profilul! 

Situația actuală a pământului este dramatică!

IUCN, International Union for the Conservation of Nature publica recent situația actuală a Pământului. Este ca într-o situație critică, în comă, așteptând în orice moment un verdict înspăimântător.

Un sfert din mamifere sunt pe cale de extincție. Aproape 60% din fauna sălbatică a dispărut total! Șocant.
5 din cele 8 specii de ton, sunt puternic amenințare de dispariție, evident din cauza pescuitul excesiv. "Peștele sabie", rechinii, sunt pe cale de disparitie. Exista o practică numită "finning" , în care rechinului capturat i se taie aripioarele, și este aruncat în apă. Pentru o farfurie scumpă, vândută în restaurantele de fițe din Asia, au fost vanati 100 de milioane de rechini într-un an!!!! Oceanele riscă să ramână fără rechinii! 

Peste 700.000 metri pătrați au fost tăiați din pădurea amazoniană în ultimii ani. În aceeași situație se află partea sud-estică a Asiei, Africa și o parte din țările europene. 

Emisiile de CO2 si nu doar, au înveninat cerul. Au creat o gaură în stratul de ozon, gaură ce în ultimii ani a crescut prea mult. Încălzirea globală, otrăvirea aerului, au dus Pământul într-o stare critică! Oceanele sunt pline de plastic încât efectiv nu se stie exact câtă cantitate de plastic s-a produs în ultimii ani! Tone, mii de tone de plastic! 

Ghețarii de la Polul Nord se topesc de la o zi la alta! Nivelul marilor si oceanelor e in creștere. Toate acestea pentru ca noi ne-am făcut stăpâni pe Terra! 

Știu, mulți preferă să schimbe subiectul și să vorbească de ceva pozitiv, sau vorba dlui Trump "you are a bad person, you are a negative person." Exact, be positive
Alții, că să facă un paravan credibil ignoranței lor, invocă teoriile conspirației legat de încălzirea globală spunând că nu e nimic adevărat, propagande politice de stânga. Si dacă le arăți un iceberg de 20 km, desprins din calotă, e tot o conspirație! 

În puține cuvinte, situația actuală a Pământului e dramatică. Si asta o confirmă marile centre de cercetări din lume! În ciuda faptului că vocea lor nu se aude, interesele politice și economice sunt astronomice deci vocea lor trebuie să rămână în silenzio, chiar dacă nu se aud, realitatea ce ne înconjoară ne confirmă că Terra e aproape de sinucidere. 

În ce sens vom moșteni pământul? 

E greu de explicat, având în vedere că noi creștinii proiectăm viitorul nostru doar în Cer. Luăm în calcul doar faptul că Pamantul "va arde" și prea puțin mai conteaza dacă va fi acum sau peste o mie de ani. 
Însă, Biblia ne promite, printre multele lucruri spirituale, și aspecte materiale. 

De exemplu! Porunca numărul 5 spune "cinstește pe tatăl tău și pe mama ta pentru ca să ți se lungească zilele..."Exod 20:12
Apostolul face sublinierea că este prima poruncă însoțită de o făgăduință Efes6:2.

Dacă vrei să trăiești o viață lungă, plină de binecuvântarea Domnului, respectă pe cei prin care Domnul ti-a dat viață. De ce? Frumusețea vietii stă in valorile morale prin care trăim, și prin respectarea lor, viața terestră, este influențată în bine sau rau, depinde de noi! 

Sănătatea corpului depinde de ascultarea de Domnul. O căsnicie fericită. Până și bunul mers al vremii, anotimpurile, depind de starea morală a oamenilor. 
Dumnezeu a creat omul cu un plan bine definit. Iar în sfera aceasta terestră, El vrea ca noi să ne bucurăm din plin de frumusețea lucrurilor create de El! 

În sensul acesta noi moștenim ceva terestru, pe pamant! Destinul final ne leagă de Cer, dar până atunci avem o viață pe pământ. O mică moștenire! 

Ce va moșteni fiul meu? Fiul fiului meu? 

Aș vrea ca băiatul meu să se bucure de frumusețea lucrurilor ce eu le-am avut când eram mic. Sa moștenească Pământul! 

Să se bucure de ploaia răcoroasă din toiul verii. Să mănânce brânză de oaie și la fel ca mine, să-i placă genuinitatea ei. Să meargă la bunica lui, să desfacă porumbul, să dea grăunțe la găini și să fugă desculț pe uliță. Să mănâce mure din pădure, să se scalde în apa curată din Criș și apoi acasă, rupt de oboseală. Să meargă la săniuș, să-i crape obrajii de frig și mucii să-i înghețe la nas. Să se pună lângă sobă și să mânce o mămăligă cu brânză sărată, cum numai în inima munților o găsești. Să tragă apă din fântână și să bea din ea. Să culeagă ceapă din grădină. Sa tăiem porcul în Decembrie și să facem jumăruțe. Să meargă pe plaja unui litoral din Sudul Italiei și să admire un apus de soare. 
Sa se bucure de frumusețea naturii! De tot ce mâna lui Dumnezeu a creat și ne-a dat ca moștenire! 

Însă mi-e frică ca nu aceasta vor moșteni ei! 
Vor moșteni o mască pe gură și distanțare socială. Slujbe online și întâlniri pe zoom. Vor moșteni poze cu ursul Panda si rechinul alb, dispăruți complet pe "vremea lu' tata". Vor moșteni un apus de soare pe plajă,  cu valuri pline de spume, petrol și plastic. Vor moșteni aerul otrăvit si cancerul la plămâni. Vor moșteni veri desertice si ierni fără zăpadă. Vor moșteni Polul Nord fără un metru de zăpadă...ursi polari la Zoo, cu 3 exemplare ramase. Vor mosteni pădurile tăiate si transformate în scobitori si hartie igienică. Arme nucleare și conflicte militare model-Siria. 

Singura salvare a moștenirii noastre din Matei 5:5 Este ca noi, proprietarii acestei promisiuni, să ne aducem aminte ca am.fost creați cu un scop. Am fost așezați aici cu un scop. Iar oamenii, nu isi ating acest scop. Din contra, nu lucrează și nici nu păzesc grădina! Au distrus-o si se comporta ca si cum nimic nu ar fi. Noi, Biserica, creștinii, ar trebui să fim primirii în a ne lupta pentru moștenirea noastră! A fi primii în a acuza pe față consumismul distrugător al omenirii. Confortul occidental pentru care miliarde de oameni sunt sărăciți. Comoditatea tehnologică de care sunt dependenți dar care distruge natura! Moștenirea noastră! 

Tăcerea noastră acum, va lăsa fără moștenire copiii născuți mâine. 
Blândețea noastră este garanția moștenirii! Fiți blânzi si veți moșteni binecuvântările Domnului. 

Cu dragoste în Hristos 
Porcilescu Eugen




Ps. Dacă vreți să accesați paginile cu informațiile aduse despre situația Terrei puteti accesa Aici și  Aici




Comentarii

Postări populare