Pericolul rețelelor de socializare pentru tinerii creștini

,,Ceea ce face farmecul unui om este bunătatea lui..” Proverbe 19:22

În data de 20 Februarie 2021, Antonella Sicomero, o fetiță de 10 anișori a murit în apartamentul familiei din Palermo, Sicilia. Ca să răspundă unui „challenge” pe TikTok, numit blackout, și-a legat o curea de gât și în timp ce se filma, trebuia să reziste cât mai mult timp ca să treacă de „provocare”. Micuța s-a sufocat, iar surioara ei de 5 anișori a găsit-o în baie, în timp ce își dădea ultima suflare. Italia a început un adevărat război împotriva directorului acestei aplicații, director resposabil pe zona Italiei, pentru că, neavând 13 ani, Antonella nu trebuia să aibă cont pe TikTok.

Stefano Vicari, șeful unității de intervenții complexe a Neuropsihiatriei Copilului și Adolescenților din spitalul de pediatrie din Roma, Bambino Gesù, declara pentru La Republica, că în anul 2011 au fost 12 spitalizări pentru tentativă de sinucidere în rândul adolescenților, în timp ce în 2020 peste 300. În ultimii ani, sinuciderea în rândul adolescenților a crescut îngrijorător, astfel, oameni importanți studiază profund acest fenomen anormal! O statistică mondială a sănătății ne informa recent, că rata sinuciderii la pre-adolescenți a crescut cu 151%. De altfel, în rândul pre-adolescenților există tot mai multă depresie. Copii care sunt în plină dezvoltare, în loc să zburde fericiți la joacă, sunt tot mai depreși.

Medicii și psihologii de top, au identificat una din marile probleme ale societății de azi, în special al tinerilor: dependența tot mai mare de Social Media, în special de platformele de socializare: Facebook/Instagram/TikTok. Aceste platforme, nu doar că răpesc timpul copiilor noștri, dar ele reușesc să creeze o dependență și schimbări profunde la nivelul personalității lor! Dacă medici și psihologi se preocupă pentru generația tânără de astăzi, încercând să indentifice pericolele, cu atât mai mult noi, pastori și slujitori ai Evangheliei, ar trebui să fim tot mai sensibili, încercând să echipăm generația tănără de astăzi, cu echipamentul spiritual care să-i ajute să înfrunte aceste pericole iminente!

În ce constau pericolele excesului de platformele sociale? ( țin să subliniez că tot ce veți citi mai jos sunt rezultatul cercetărilor a marilor medici, psihologi etc, care au scos la lumină adevăruri extrem de importante în domeniu )

1.       În primul rând în faptul că devii o victimă a marilor companii de produse.

Devii o victimă a modului cum ei te abuzează mental prin amalgamul de publicități rulate 24/24 de ore. Youtube îți cere bani ca să nu mai vezi publicități, pentru că vizualiarea lor a devenit o povară. Rețelele de internet girează miliarde de euro în conturile lor datorită vizualizării publicitare. Scandalul de pe Whatsapp, scandal apărut în luna Ianuarie 2021, a plecat tocmai de la faptul că ei vor să monitorizeze tot, să înregistreze tot, ca astfel să poată crea un profil al tău,  știind ce îți place, ce produse cumperi, ca astfel motorul de căutare să îți pună la dispoziție, oridecâteori intri pe o aplicație, acele publicități care pe tine te interesează. Rețelele de socializare funcționează în baza publicității făcute marilor companii, manipulând generații întregi de tineri și copii.

2.       În al doilea rând, sunt un pericol, pentru că crează o stare de dependență.

Aplicațiile sunt construite în așa fel încât la fiecare câteva secundă să te uiți la telefon, să vezi o știre nouă,  un mesaj nou, un eveniment nou! Telefonul te ține mereu la curent cu tot ce se întâmplă pentru a te face pe tine dependent de informațiile ce curg în flux continuu. Aceasta presupune dependență mentală și pierderea timpului prețios! Timp pe care tinerii și copii îl pot investi în vocația lor, în educație fizică sau socializare cu familia sau prietenii. În schimb, tinerii de azi pierd ore prețioase pe zi, uitând-se la nimic! Un grup de cercetători de la Osservatorio Nazionale Adolescenza au  făcut niște studii sociale pe mai bine de 11 mii de adolescenți între 11-19 ani, iar ei relevă faptul că 15% dintre ei petrec mai bine de 10 ore pe zi, iar 18% între 7 și 10 ore pe zi. Institutul Demopolis relevă că tinerii adolescenți până la 15 ani petrec mai bine de 10 ore pe zi, ceilalți mai mari, undeva la 2 ore pe zi. Știi ce însemnă asta? Dependență gravă!

3.       În al treilea rând, sunt un pericol, pentru că timpul pierdut în față ecranului crează o stare de nefericire care duce la depresie, stare tot mai accentuată la adolescenți.

O mare cercetătoare americană pe nume Jean Twenge, de la Universitatea din San Diego și Georgia, pe mai bine de 1 milion de tineri chestionați, a adus la lumină o realitate științifică tulburătoare: tinerii care petrec mai puțin timp în față telefonului sunt mai fericiți, spre diferență de ceilalți care după ore de stat acolo, au sentimentul profund de nefericire! De ce? E simplu, oamenii sunt creați ca să socializeze cu mediul din jurul lor. Dacă pierzi acest contact, ești copleșit de un sentiment de inutilitate. Pierzi rațiunea de-a fi în societate sau în mediul din jurul tău. Ori, asta duce la depresie!

4.       În al patrulea rând, este un pericol, pentru informațiile imorale uplodate în flux continu.

Atât pentru fete dar în mod special pentru băieți, motorul de căutare pe Instagram sau alte aplicații oferă posibilitatea ca să poată accesa profile a căror poze sunt provocatoare. Aplicațiile au devenit o fântână nesecată de imagini imorale, care distrug caraterul unui tânăr creștin! În cele mai indecente imagini, astfel de platforme ar trebui aspru condamnate în rândul tinerilor creștini! În mijlocul imoralității care abundă, tinerii sunt chemați să fie curați ca Iosif sau Daniel, chiar și pe Instagram sau TikTok!

5.       În al cincilea rând, este un pericol, pentru că rețele de socializare au devenit o sursă de dezinformare.

Au devenit un instrument politic, atât de puternic, încât partidele politice pot influența prin dezinformare, cursul unor alegeri electorale. Internetul a deveni sursa nr.1 de dezinformare, acolo unde se neagă, de exemplu, pandemia, vaccinul anti-covid sau alte aspecte delicate fără ca niciunul să fi citit materiale documentate oficial! Se răspândesc masiv informații eronate, știri false, evenimente care nu s-au întâmplat, având un potențial de manipulare uriaș. Spre exemplu, în perioada pandemiei s-au răspândit enorm de multe știri false legat de vaccinul anti-covid. Știați că obligativitatea vaccinului a fost introdusă în urmă cu aproape 300 de ani și că, variola a fost extirpată de pe Planetă prin vaccin? Variola făcea 2 milioane de victime anual, în rândul copiilor!

În amalgamul de dezinformare, realitatea devine greu de crezut, iar oamenii ușor de manipulat. Exact ce vor multe grupuri de interes politic sau economic!

6.       În al șaselea rând, este periculos pentru că rețelele de socializare crează  o superficialitate greu de vindecat!

Plecând de la aspectul frumuseții, acolo unde toate vedetele sunt absolut perfecte, aceste rețele îngroapă realitatea sub pământul plin de radiații al superficialității ce o clădesc în mintea tinerilor de azi. Care este definiția unei fete frumoase? Corpul cu anumite dimensiuni, buzele, ochii, totul în niște parametri perfecți. Suficient cât aceste rețele să creeze complexe în rândul tinerilor care pretind de le ei sau de la ceilalți o perfecțiune ireală, fiind tot mai nemulțumiți de aspectul lor natural. Acest joc îi prinde pe tineri într-o cursă a superficialității, acolo unde se pierde contactul cu realitate și mai mult, acolo unde se pierde contactul cu aspectele cele mai importante, cum ar fi caracterul lor!

Caracterul, modul cum se comportă, este mai important decât aspectul exterior al corpului lor! Ce iese din gura este mai important decât dacă ai buzele mari sau subțiri! Compasiunea pentru colegi, iubirea din în inima este mai importantă decât formele corpului! Ochii curați sunt mai importanți decât dacă semănă cu a unei vedete renumite pe Instagram, sau dacă sunt retușați sau nu! Sănătatea este mai importantă decât perfecțiunea; înțelegerea dintre tineri este mai importantă decât atracția fizică; imperfecțiunea este mai ușor de acceptat decât o perfecțiune retușată! Pericolul stă tocmai în faptul că tineretul, odată înglodat în aceste nimicuri, pierde contactul cu aceste lucruri importante!

De ce cred eu, personal, că aceste rețele crează o dependență atât de gravă?

Ne întoarcem la text, pentru că Solomon accentuează ceva extrem de important cu privire la noi oamenii, în special când suntem tineri, ceva de care noi suntem dependenți! Știți ce? Farmecul! Există ceva plăcut, inexplicabil în cuvinte, dar plăcut ca un farmec la fiecare dintre noi. În mod special, când ești tânăr, vrei să radieze acest farmec în jurul tău. Să fii observat, apreciat, iubit, popular etc toate pentru că vrei să radiezi ceva care să te facă special. Atunci când vedem acest farmec la alții, îi invidiem sau facem tot posibilul să copiem ce fac ei, ca să avem și noi acel farmec! Tânjim după gândul că putem avea acel farmec, acel ceva care să facă diferența din 1000 de persoane adunate la un loc. Iată de ce eu cred, că motivul pentru care tinerii tind să fie tot mai dependenți de Social este tocmai faptul că fiecare poză, video, orice acțiune hrănește foamea după farmec! Însă farmecul dobândit pe Social, prin like-uri sau condividere, este unul superficial! Acele poze nu pot cuprinde ceva mai important decât imaginea, și anume caracterul! Solomon definește farmecul omului ca fiind frumusețea caracterului său, bunătatea lui!

Ar trebui ca de la amvoanele bisericilor să strigăm cu îndrăzneală tinerilor tot mai vulnerabili: Farmecul stă în frumusețea caracterului! Fii bun cu colegii și vei radia de farmec. Nu te mai duce cu colegii la fumat sau băut, la jignit sau la înjurat și vei avea un farmec real. Fii un tânăr de caracter, pentru că doar ei au reușit să scrie istoria. Nu știm nimic de aspectul fizic al lui Iosif, deși Biblia zice că era frumos, dar ce știm este faptul că într-o zi a refuzat păcatul iar caracterul lui a strălucit milenii la rând! Ce știm de frumusețea Esterei? Culoarea ochilor sau a părului, nimic! Deși Biblia spune că era frumoasă, știm doar că a fost o tânără de caracter care l-a un moment dat, prin tăria caracterului ei a salvat o națiune! Frumusețea Esterei statea în interior. Vrei să ai farmec? Fă o „intervenție chirurgicală” caracterului tău și retușează modul cum vorbești. Fă un „photoshop” imaginii caracterului tău și schimbă răutatea sau invidia din inima ta. Vrei să ai farmec, dă un „upload” la imaginea ta nu pe Instagram ci în rândul tinerilor din Biblie și uită-te la ei apoi să spui dacă ești frumos sau urât! Acolo vei găsi farmecul.

Tinerii creștini, departe de dependența de Social, are trebui să învețe, să studieze, să muncească, să fie silitori, construind astfel un viitor profesional. Nu ar trebui să pierdă vremea pe lucruri inutile, cu timpul acesta nu se vor mai întâlni niciodată și să-l recupereze, va fi imposibil. Există mai multă frumusețe în tinerii creștini decât în toate pozele si like-urile primite de toți, și acesta este caracterul lor! Această frumusețe nu are nevoie de aprecieri ci de realism! Frumusețea interioară dă farmec celei exterioare și nu invers. Tinerii creștini trebuie să investească în ce este real, profund, ne-trecător, și anume caracterul lor!


*Articol apărut în Revista „Cuvântul Adevărului”, organul de presã al Cultului Creştin Penticostal – Biserica lui Dumnezeu Apostolicã din România, nr. Iunie 2021

 

 

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare