Centrul de Studii pentru creștinismul global aduce noi informații în Ianuarie 2023

Recent a fost publicată situația globală a creștinismului pentru anul trecut, 2022 (aici) 
Cei de la Gordon Conwell, ne-au făcut imensa favoare de-a pune pe tabel câteva cifre extrem de importante.
Este important să privim la statistici pentru că  ele sunt un indicator ( nu absolut obiectiv ) care arată starea actuală a  Bisericii globale. 

Statistic, sunt puncte unde situația e pozitivă, însă din păcate, sunt punte unde situația este și negativă

✓ Numărul total al populației este de 8 miliarde dintre care adulți, 6 miliarde! 

✓ Peste 55% din populație trăiește la oraș, asta înseamnă că omenirea se urbanizează tot mai mult!
 
✓ Creștinismul global însumează peste 2 miliarde și 600 milioane de credincioși! Rămâne religia majoritară! Aproape 32% din populație este creștină! 
Dar, islamul ne vine din spate îngrijorător: peste 2 miliarde de musulmani! Mai mulți ca niciodată! 

✓ Este într-o creștere fulgerătoare numărul agnosticilor ( oameni care nu cred in Dumnezeu ci în acel "ceva sau cineva" care a creat un univers perfect, deși nu știu exact cine sau ce e...o formă de ateism ) și mai mult, a ateilor. Aproape 150 milioane de atei și 800 milioane de agnostici !!! Șocant ! 

✓ Catolicii reprezintă majoritatea creștinilor: 1 miliard și 280 milioane de credincioși. 

✓ Penticostalii și charismaticii vin din urmă ( mai mult cu 12 milioane anul acesta ) cu 679 milioane de credincioși! 

✓ Protestanții pe locul trei cu puțin peste 600 milioane credincioși! 

✓ Ceea ce este absolut șocant, Nordul are tot mai puțini creștini ( aici suntem și noi ) iar partea Sudică a Globului se încreștinează in masă! 
• Partea Nordica a Globului ( America de Nord, Canada, Europa ) are 800 milioane de credincioși! 

• Partea Sudica a Globului ( America latină, Africa și Asia ) au 1 miliard 766 milioane de credincioși! 
• Africa devine cel mai creștin continent de pe Glob! Aproape 800 milioane de oameni au declarat credința lor în Hristos! 

✓ Situația evanghelizării globale rămâne îngrijorătoare: aproape 2 miliarde și jumătate din populația oamenii este neevanghelizată. Statistic 28% din populație nu a auzit de Hristos niciodată! Este îngrijorător, cu atât mai mult cu cât vedem că hinduismul și islamul împreună, aduna 3 miliarde de oameni! 

✓ Aspectul pozitiv este acela că Sudul se întoarce la Hristos, Africa păgână devine creștină ( iar aici penticostalismul și charismaticii fac treabă bună. Africa ocultă devine Africa penticostală)! Aspectul negativ este acela că în Europa sau America de Nord, creștinismul este în scădere! 

Aceste statistici sunt oarecum irelevante nouă, creștinilor amorțiți din lumea modernă și materialistă! Pentru că suntem deconectați de la situația globală, misiunea globală etc 
Pentru noi care ne separăm imediat de restul creștinismului dacă vedem că unul bate din palme sau are tobe în biserică și ne formăm imediat niște idei despre ei...pentru noi, charismaticii din Africa sunt un semnal de alarmă! 
Hristos este predicat și crezut în lume! În ciuda amorțirii noastre, a iluminismului care ne ține reci pe bănci, sunt frați care cred și văd minuni apostolice! În timp ce noi ne confruntăm teologic, calviniști vs. arminieni, cessaționiști vs. continuaționiști, mileniști vs. amileniști, in Asia sau Africa, Dumnezeu schimbă profund milioane de vieți! Face minuni, eliberează de sub puterea demonică și restaurează vieți...fără ca nici unul să nu se gândească ( pentru că nu au nici noțiunea) dacă darurile Duhului mai sunt valabile pentru sec.XXI sau au încetat o data cu moartea ultimului apostol! 

Situația globală ar trebuie sa ne facă să ieșim din "carapacea" noastră și să încercăm să fim mai globali! Acolo, vom descoperi, că Dumnezeu lucrează minunat! 



Comentarii

Postări populare