Năzbâtii teologice: harul transformator nu este o satiră pentru că Dumnezeu iubește tâlharii!

( Sursa foto Aici ) 


Când vine vorba de o satiră, înțeleg! Când e în joc o gafă "teologică" filmată și pusa live, e normal să fie preluată și cumva, să fie "penalizat" făptașul. Aici, în schimb, avem nu o satiră, nu o năzbâtie, ci o chestiune serioasă: un criminal în serie s-a botezat. 
Aici nu mai e loc de bășcălie, nu mai e loc de dat cu părerea...aici e nevoie de seriozitate! 

Știu...e șocant! Știm cu toții ce a făcut acest om, și că își merită pedeapsa! Dincă se află în spatele gratiilor pentru că a comis lucruri îngrozitoare, și nimic și nimeni nu poate nega acest aspect! 
Știm cu toții de fetele victime cruzimii lui și pentru asta fiecare din noi l-am vrea după gratii tot restul vieții. Nu este părinte care sa nu simtă aceasta, în semn de protecție față de copilul lui. 

Mai mult, familiile victimelor! Ele merită să știe că acest om va suferi după gratii pentru tot restul vieții lui. E absolut normal să îți dorești așa ceva pentru că faptele lui oribile merită o pedeapsă dreaptă! 

Însă... Dumnezeu iubește tâlharii! Da, în acest context sună greu acest lucru! Știu și care sunt reacțiile ce explodează în mintea voastră acum, ca niște atomi într-o fuziune nucleară: "ce vrei să spui? Gata, s-a pocăit și și-a ispășit pedeapsa? E un criminal! Cu siguranță vrea să scape basma curată...a recunoscut fapta? De ce nu zice public? "

Însă... de sus, Dumnezeu se uită spre noi și vede altfel dramele pe care le trăim noi. Le cântărește în înțelepciunea Lui infinită, le judeca in dragostea Lui necondiționată, le rezolva in dreptatea Lui desăvârșită! ( La fel ca în cartea Baraca, Dumnezeu te duce în punctul în care vrea sa te uiți la criminal așa cum se uită El, să simți ce simte El și să iei o decizie importantă..) 

Năzbâtii teologice și toată lumea, vociferează și sar in sus cerând o mărturisire publică a faptelor lui ( fără să știm dacă el în privat a acceptat să își recunoască faptele și dacă nu cumva a spus ce trebuia de spus. Fără să știm dacă, toți au contestat decizia lui ) 

Năzbâtii teologice și toți asemenea înțelegeți că, în apa botezului nu intri să îți mărturisești păcatele ci pe Hristos ca Domn al vieții tale! În apa botezului nu intri să mărturisești un cuget murdar ci el, botezul în sine, este "mărturia unui cuget curat." Acolo îți afirmi credința într-un Dumnezeu care te-a iertat în Fiul Său nu trecutul tău mizerabil. Este absurd să pretinzi de la el, oricine ar fi, să zică public așa ceva. 

Care dintre voi, oricare ar fi fost greșeala, ați intrat în apa botezului și ați dat detalii cu privire la trecutul vostru? ( nume, fata sau băiatul, locul și ce ați făcut etc )...bănuiesc că nimeni! Oricare ar fi păcatul, oricare ar fi greșeala, nimeni nu intră în apă că să privească la trecutul lui ci la viitor. 

Oare David, nu s-a făcut vinovat de un păcat la fel de îngrozitor? Mai mult, el era profet, scria psalmi...și cu toate acestea a forțat o femeie sa se culce cu el ( viol ) ca mai apoi să comploteze pentru moartea soțului ei. O crimă cu premeditare! Și cu toate acestea, David se căiește iar Dumnezeu îl iartă! Da, pedepsește, acuză, învinovățește...dar văzând sinceritatea lui, El iartă! 

Cine a fost Pavel înainte de convertire? Un criminal care ucidea creștini...reacția creștinilor la vestea convertirii lui a fost identică cu aceea văzută pe internet în cazul lui Dincă. 

O oarecare nemulțumire, o suspiciune ciudată, o prejudecată față de intențiile lui...se neagă efectiv convertirea lui pentru a nu fi primit în rândul celor reabilitați. E imposibil pentru noi să acceptăm unul ca Dincă în rând cu noi! Ne gândim cumva că prin convertite scapă prea ușor ...mai mult, am văzut comentarii jignitoare la adresa "pocăiților" care "convertesc" toți criminalii și bețivii! Cumva la noi la "pocăiți" criminalii scăpa ușor și sunt reabilitați...deși ei rămân în continuare niște criminali notorii sau bețivi! 

Cât întuneric! Câtă obscuritate! 
Năzbâtii teologice au încercat pe orice cele posibilă să îl facă pe tâlharul de pe cruce să nu pară un caz identic cu cel al lui Dincă. "El și-a mărturisit fapta ...Dincă nu zice nimic." Și tot felul de prejudecăți...

Oare? A dat tâlharul detalii despre "fetele ucise"? A spus el exact ce a făcut și cum a procedat? A dat detalii cu privire la cum și în ce loc s-a întâmplat..nu! Nu am putea să spunem și noi despre "tâlharul de le cruce" aceleași jigniri și non-sensuri? Viețile curmate de el nu au avut aceeași valoare precum a fetelor ucise de Dincă? Familiile lor nu au suferit și ele la fel de mult știind că pruncii lor au murit uciși de un criminal ce s-a "pocăit pe cruce"? 
Am putea și noi spune, "după ce ai ucis pe alții mai vrei sa fii iertat?" sau "în ultima clipă de viață și normal că te mustră conștiința dar nu e pocăința reală...
Cu toate acestea Hristos se uită în sufletul lui și caută o licărire de lumină ca acolo sa intre și să transforme. Acel criminal în acea zi a ajuns în Rai. 

De ce?
Dumnezeu iubește tâlharii și le dă har la fel cum ne dă și nouă! Mai mult, El caută să pătrundă în sufletele cele mai întunecate să facă lumină. Harul Lui față de omenire nu are nici o logică pentru noi: lasă o 99 de oi și se duce și o caută pe una singură? Cum e posibil? Matematica harului e atât de incomprehensibilă nouă! El iubește un suflet la fel de mult cum le iubește pe toate la un loc! Iată adevărul harului dragostei Sale! 

Se bucură de "fiul mai mare" din casă dar se uită mereu cu inima frântă spre poartă să vadă dacă nu cumva "fiul cel mai mic" se va întoarce din viața destrăbălată. Și când vine, ce face? Reabilitează viața unui om și îl face exact cum a fost înainte! 

Reacția creștinilor la convertirea lui Dincă îmi arată că "fratele mai mare" este mai supărat acum ca niciodată! Iona este mai supărat pe Bunătatea lui Dumnezeu mai mult acum ca atunci când era sub curcubete! 

Nu putem accepta o dragoste care sa ierte atât de mult! Nu putem accepta logica harului! Nu putem admite că este posibil ca un criminal să îngenuncheze in fața Domnului iar trecutul lui sa fie spălat iar el reabilitat! Am vrea să îl vedem pe Dincă cum arde in fundul iadului așa cum vroia Iona să vadă Ninive arzând din temelie...câtă compasiune avea Iona pentru niniveni atâta avem noi pentru cei din jurul nostru! 

Însă Dumnezeu are milă de Ninive și de oameni ca Dincă. El nu trece peste vinovăția lui...nu nu
În realitate El nu trece peste vinovăția nimănui, nici a unei vorbe sau gând, și nici a unei crime oribile ca a lui Dincă! 

Când era în Ghetsimani și transpirația i-a devenit picuri de sânge, este pentru că Fiul lui Dumnezeu purta povara tuturor crimelor și a faptelor ce meritau dreptatea lui Dumnezeu! Când a dus crucea sub arșița grea, a dus-o pentru că aceea o merita Dincă...tu și noi toți, în egală măsură! 
Nu, Dumnezeu nu trece ușor...harul nu însemnă "nici un preț" ci faptul că El a plătit prețul ce noi nu îl puteam plăti. Harul nu însemnă că pe noi nu ne costă nimic și gata, suntem iertați...harul înseamnă că El a plătit tot! 
Dar harul lui Dumnezeu se arată tocmai în suferința Lui pentru noi ca prin El să avem iertarea de păcate...oricât de grave ar fi!

Dincolo de jignirile aduse "Sfântului din Caracal" sau "cum să păcălești pocăiții" nimeni nu știe exact ce este în sufletul lui. Oare nu ar fi mai bine sa așteptăm și să vedem? Dacă s-a pocăit, cu siguranță va mărturisi și nu va mai comite acte criminale. 

Și în fond cu ce ne-a păcălit? Ne face nouă o defavoare? Ne afectează pe noi cu ceva? Oricum va sta după gratii toată viața lui! Și daca ar fi totul o înșelătorie, cu ce ne afectează pe noi? Are vreo legătură cu noi? Nu! 

Sunt mizerii și bazaconii scrise și trimise pe internet! E doar zîzanie care să aducă între noi criticile oamenilor din lume și să arunce cu noroi în practica botezului Nou Testamentar! E doar o informație în plus trimisă pe platforme "creștine" menite să aducă cât mai mult rating, cât mai multe click-uri ca astfel să fie vizualizate publicitățile...în rest nu e nimic! 

Nu e nici o năzbâtie teologică, oricât am vrea sa fie! Aici sunt chestiuni serioase ce trebuie tratate ca atare...harul lui Dumnezeu nu este o satiră, El chiar iubește oamenii și vrea ca fiecare să se pocăiască chiar și sufletul cel mai întunecat. 

În rest...

Țineți-va de "năzbâtiile" voastre și când mai vedeți câte ceva hazliu, publicați. Să mai râdem și noi de trăsnăile noastre ...dar nu satirizați un suflet care se întoarce la Hristos! Aici e o chestiune extrem de serioasă, indiferent dacă s-a pocăit sau nu...e decizia lui, respectați-o! 





Comentarii

Postări populare