Cele 50 de țări în care este cel mai greu să-L urmezi pe Isus în 2024. Open Doors aduce noi informații pentru anul acesta!

Într-un articol recent publicat de colosul Chritianitytoday (vezi articolul) a fost publicată situația mondială a creștinismului. 

Cifrele sunt triste, dramatice. Va las mai jos câteva date care ar trebui sa ne pună puțin pe gânduri. 

"Aproape 5.000 de creștini au fost uciși pentru credința lor anul trecut. Aproape 4.000 au fost răpiți.

Aproape 15.000 de biserici au fost atacate sau închise.

Și peste 295.000 de creștini au fost îndepărtați cu forța din casele lor din cauza credinței lor.

Africa Sub-sahariană – epicentrul creștinismului global – rămâne epicentrul violenței împotriva discipolilor lui Isus, conform Listei World Watch List din 2024. Cea mai recentă contabilitate anuală de la Open Doors clasifică primele 50 de țări în care este cel mai periculos și mai dificil să fii creștin.

Numerele îngrijorătoare a martirilor și răpirilor sunt de fapt mai mici decât în raportul de anul trecut. Dar Open Doors subliniază că sunt cifre „absolut minime”. Open Doors a atribuit ambele scăderi unei perioade de calm înaintea ultimelor alegeri prezidențiale din Nigeria . Cu toate acestea, Nigeria s-a alăturat Chinei, Indiei, Nicaragua și Etiopiei ca țări care conduc la creșterea semnificativă a atacurilor asupra bisericilor.

În total, 365 de milioane de creștini trăiesc în națiuni cu un nivel ridicat de persecuție sau discriminare. Adică 1 din 7 creștini din întreaga lume, inclusiv 1 din 5 credincioși din Africa, 2 din 5 din Asia și 1 din 16 din America Latină.

Și pentru a patra oară în trei decenii de urmărire, toate cele 50 de națiuni au obținut scoruri suficient de mari pentru a înregistra niveluri „foarte ridicate” de persecuție în matricea de peste 80 de întrebări ale Open Doors. La fel au făcut și alte 7 națiuni care au căzut chiar în afara limitei. Între timp, Siria și Arabia Saudită au intrat în gradul de persecuție „extremă”, ridicându-și numărul la 13 in topul națiunilor.

Unde sunt creștinii cei mai persecutați astăzi?

Coreea de Nord s-a clasat pe locul 1, așa cum a făcut-o în fiecare an, cu excepția anului 2022, când Afganistanul a înlocuit-o pentru scurt timp. Restul primelor 10 au fost remaniate, dar au rămas aceleași: 
Somalia (nr. 2), Libia (nr. 3), Eritreea (nr. 4), Yemen (nr. 5), Nigeria (nr. 6), Pakistan (nr. . 7), Sudan (nr. 8), Iran (nr. 9) și Afganistan (nr. 10).

Țara unde mor cei mai mulți creștini a fost Nigeria, cu peste 4.100 de creștini uciși pentru credința lor – 82% din totalul global. În general, 15 țări sub sahariane au obținut scoruri „extrem de mare” la metriculul violenței Open Doors. În Mali (nr. 14) și Burkina Faso, jihadiștii au exploatat defecțiunile securității guvernamentale, în timp ce atacurile asupra bisericilor au crescut brusc în Etiopia (nr. 32).

Open Doors punctează fiecare națiune pe o scară de 100 de puncte. Creșteri cu peste 4 puncte au fost înregistrate în Oman (4,2), Burkina Faso (4,8), Nicaragua (5,3), Algeria (6,1) și Laos (6,6). Oman a urcat de la 47 la 31, deși specificul statisticilor sale privind violența este ținut ascuns din motive de securitate. În al doilea an pe listă, Nicaragua a urcat de la numărul 50 la numărul 30, din cauza ostilității deschise a guvernului împotriva bisericii. Algeria a urcat de la nr. 19 la nr. 15, pe măsură ce autoritățile au intensificat o campanie împotriva bisericii protestante, dintre care doar 4 din 46 de biserici rămân deschise.

Laos, totuși, care a urcat de la nr. 31 la nr. 21, a fost citat ca o știre bună.

Nu am văzut niciodată o legătură mai clară între o biserică în creștere cu o opoziție tot mai mare, care să ducă la scoruri mai mari”, a spus un cercetător al Open Doors, „mă liniștește faptul că versetele biblice care prezic această legătură sunt încă adevărate.

Columbia a fost singura națiune din top 50 care a înregistrat o scădere de cel puțin 2 puncte (2,5), scăzând de la nr. 22 la nr. 34. Îmbunătățiri semnificative au fost observate și în Vietnam (scăzând de la nr. 25 la nr. 35) , Indonezia (de la nr. 33 la nr. 42) și Turcia (de la nr. 41 la nr. 50).

Alte semne de speranță au fost observate în Mali, unde cetățenii au aprobat o nouă constituție care recunoaște în mod clar minoritatea sa creștină și ar putea duce la revenirea la stăpânirea civilă. Și în statul Karnataka din India, un partid de opoziție a dezlănțuit BJP-ul naționalist hindus, angajându-se să anuleze legile locale anti-convertire. 

Dar, în general, India și-a menținut clasamentul pe locul 11, deoarece atacurile asupra caselor creștine s-au dublat la 180, decesele creștine au crescut de nouă ori la 160, iar atacurile asupra bisericilor și școlilor creștine au crescut de la 67 la 2.228. În combinație cu aproximativ 10.000 de închideri de biserici din China (nr. 19), aceste două națiuni au reprezentat aproape 83% din toate incidentele violente în biserică în 2023.

Cu toate acestea, creșterea generală de 8,3% a scorului general din Nicaragua a reprezentat cea mai rapidă creștere dintre toate națiunile WWL. În loc să stabilească o nouă tendință, Open Doors a declarat că restricțiile legislative „personalizate” ale națiunii din America Centrală asupra libertății religioase, confiscarea proprietăților creștine și arestarea sau exilarea liderilor religioși sunt dovada că Nicaragua „intră în pas” cu comuniști. Cuba (nr. 22, în creștere de la nr. 27).

Impulsurile autoritare sunt importate în altă parte, întrucât China și Rusia (neclasate, dar monitorizate de Open Doors) își răspândesc influența mai ales în Africa. Cel mai mare dintre mulți cumpărători ai tehnologiei de supraveghere de la Beijing este Nigeria, în timp ce Wagner Group din Moscova a făcut incursiuni cu asistență de securitate în Burkina Faso, Mali, Republica Centrafricană (nr. 28) și Mozambic (nr. 39).

Cum sunt persecutați creștinii în aceste țări?

Open Doors urmărește persecuția în șase categorii – inclusiv presiunea socială și guvernamentală asupra indivizilor, familiilor și congregațiilor – și pune un accent special pe femei.

Când violența este izolată ca categorie, primii 10 persecutori se schimbă dramatic — rămâne doar Nigeria.

Martirajele au scăzut cu peste 600 față de anul precedent, deoarece Open Doors a numărat 4.998 de creștini uciși pentru credința lor în perioada de raportare. Reprezentând o scădere de 11%, bilanțul rămâne al treilea cel mai mare de la recordul din 2016 de 7.106 decese. Nigeria a reprezentat 82% din total. Republica Democratică Congo este pe locul 2 cu 261 de creștini uciși, cu India pe locul 3 cu 160 de creștini uciși.

Categoria creștinilor reținuți fără proces, arestați, condamnați și întemnițați a scăzut la 4.125, în scădere de la un record de 6.175 în raportul din 2022, dar încă al treilea cel mai mare total de când această categorie a fost urmărită.

Open Doors împarte acest lucru în două subcategorii, cu 3.329 de credincioși reținuți reprezentând o creștere de 6%. India a condus cu 2.085 de cazuri, urmată de Eritreea cu 322 de cazuri și Iran cu 122. O națiune fără nume, Pakistan și China au înregistrat câte 100 simbolice fiecare, în timp ce Laos cu 65, Cuba cu 45, Nicaragua cu 38 și Libia cu 31 completate." 



Comentarii

Postări populare