Care este statutul prezent al poporului Israel? Adevărul despre ”vierii” rămași fără ”vie”

imagini de la protestul iudeilor ultra-ortodocși 
împotriva deciziei guvernului israelian de-a ataca Gaza
 În contextul conflictului început  de gruparea teroristă Hamas în 7  Octombrie, s-au născut fel și fel de păreri mai nuanțate despre situația belică din Orientul Mijlociu. 

 Antisemitismul este tot mai în creștere, marile orașe ale lumii occidentale au fost martore unor manifestații pro-palestineze și a unei uri tot mai accentuate împotriva "sionismului"! 

 Liderii religioși iranieni cheamă la "Jihad" întreaga lume arabă, iar Comisia Europeană cere statului evreu precauție maximă. Un lider politic israelit cerea in Parlament folosirea bombelor atomice... Pe fondul unei tensiuni cu potențial extrem de periculos, și tot pe fondul unei geopolitici manipulată de păreri și idei postate pe Facebook sau Tiktok, situația devine extrem de confuză pentru noi "plebeii". 

De cealaltă parte însă, există riscul mare de-a fi imediat catalogat ca "antisemit" sau "neonazist" sau orice altă emblemă. Nu, nu sunt un antisemit! Ura de rasă este demonică! Însă, nu pot sa nu îmi exprim opinia de frica unei etichete! 

Ați avut vreodată ocazia să înotați? Vă aduceți aminte momentul când vă băgați sub apă, de acel sentiment de liniște totală? Pe fond se auzeau ceva voci, dar vag, iar în jurul tău era o liniște totală. 

Exact așa trebuie să facă un creștin acum! Să se afunde în apele reci ale Scripturii, să facă liniște în mintea lui și să înțeleagă cât mai clar posibil, ce Domane se întâmplă în lume acum? Ce ne învață Biblia? 

1 Conflictul dintre lumea arabă și evrei e deja de "modă veche"! 

Nu e nimic nou pe scena istoriei recente! Adică cam la 10 ani, ceasul arabesc a scos un cuc răgușit ( precum ceasul bunicii mele ) și sună ora când statele arabe se unesc să mai arunce cate o bombă în cap la "evreii criminali". 

Din 1948 încoace' s-au cam tot aprins focuri de paie și evident, s-au stins! 

✓ Războiul de câteva zile pentru închiderea Canalului Suez, dintre Israel și Egipt ( 1956 ).  
✓ Apoi aproape zece ani mai târziu "Războiul de 6 zile" în care mai multe state musulmane au intrat în conflict armat cu statul evreu dar au fost surprinși de tehnica lor și au dat imediat în retragere. (1967 ) 
✓ 1973 războiul de Youmkipur, când la fel ca și cel de acum, evreii au fost luați prin surprindere...însă la fel, culmea, pe cât părea de amenințător, spiritele se calmau și Israel mai câștiga teritorii pelestineze colonizând bucată cu bucată! 

Cel mai probabil acest conflict se va sfârși la fel ( deși nu putem ști cu exactitate ) cu un Israel care va rade la sol o bună parte din Gaza, zeci sau poate chiar sute de mii de palestinezi vor fugi din calea războiului iar la urmă, poporul evreu va avea cu câteva hectare de pământ în plus ...a lor! 
Arabii știu că Israel are armă nucleară de cel puțin 50 de ani, iar acolo nu e nimic de făcut dacă vor să mai trăiască puțin...așa că oricum ai da-o, Israel va câștiga acest mic conflict. 

În ciuda conflictului armat, a unui război în tot efectivul, cu morți și răniți, civili sacrificați ca în orice situație belică, ceea ce mă surprinde foarte mult este atitudinea creștinilor de susținere a războiului "sfânt" dintre Israel și lumea arabă. Cumva orice război e rău dar dacă evreii apară "țara sfântă", au dreptul să calce în picioare tot, fiind "aleși" și având un statut special în planul lui Dumnezeu, cumva e justificat sa bombardeze civili. 

Este strigător la cer cum pocăiții noștri, influențați de un sentiment texan ( de cowboy's), susțin fără discernământ politica opresivă a israeliților. 

Care este miezul conflictului dintre Israel și ONU? 

Statul modern Israel a luat ființă printr-o rezoluție a Națiunilor Unite. Ele au semnat un acord, cum de altfel și evreii, să se creeze două state paralele. Acele state aveau granițe impuse de Națiunile Unite. După fiecare război iudeo-arabesc, evreii au tot colonizat pământurile palestineze, iar harta din 1948 a fost complet schimbată. 
1947 este harta hotărâtă de Națiunile Unite semnată  
de statul evreu
Acum, Națiunile Unite au semnat tot felul de rezoluții împotriva colonialismului israelit, însă fără nici un efect. Aici este inima conflictului dintre Occident și Israel: faptul că ei colonizează teritorii după teritorii (vă este suficient să vedeți harta din 2012) prin forță armată, prin constrângere, prin tortură, taxe etc...sunt mărturiile soldaților din 1967, după Războiul de 6 zile, care aduc la lumină cruzimea cu care au exportat prin constrângere mii de familii palestineze. Sunt intelectuali evrei care critică vehement atitudinea imperialistă a statului democratic Israel, iar noi avem datoria să îi ascultăm pe toți. 

2. Pot comite abuzuri și crime, război și amenințări, doar pentru că ai ar avea un statut special? 
Oare?! 

Poporul evreu în acest moment are un statut special? Nu mă refer la planul lui Dumnezeu cu privire la mântuirea finală a Israelului, ci la cetățenii membri în statutul democratic evreu de azi!? Au ei un statut special? Ce spune Biblia? 

Între cetățenii israeliți ai statului democratic Israel și credincioșii evrei, există o mare diferență. Cetățenii israeliți, fac parade homosexuale, au dreptul la avort, și își exprimă ( într-o majoritate covârșitoare ) ateismul. Adică, vreau să spun, cetățenii evrei, sunt la fel de secularizați precum italienii sau francezii! 
Au ei un statut special? Ce zice Profetul din Nazareth? Ce au zis apostolii? Ce a zis Botezătorul? 

Nu! 
Conform învățăturii Noului Testament, nu există nici un privilegiu pentru ”cetățenia” de evreu, nu există nici un avantaj ce ești ”sămânța” lui Avraam, și chiar dacă ar fi fost, asta nu le-ar fi dat dreptul să treacă peste cuvintele scrise ale Legii lui Moise. Mai mult, Isus și apostolii, au făcut câteva afirmații șocante cu privire la privilegiile asumate în mod greșit, de către Poporul Ales

Iată cîteva dintre ele, și care sunt implicațiile lor! 

Și să nu credeți că puteți zice în voi înșivă: ‘Avem ca tată pe Avraam!’ Căci vă spun că Dumnezeu din pietrele acestea poate să ridice fii lui Avraam. Iată că securea a și fost înfiptă la rădăcina pomilor: deci orice pom care nu face rod bun va fi tăiat și aruncat în foc.” Matei 3:9,10

Le spune: să nu credeți că aveți un avantaj că sunteți “sămânța lui Avraam”, securea va tăia orice pom care nu se pocăiește! Există un statut special aici? Nu! Pomul reprezintă viața spirituală a fiecărui individ, acolo unde nu mai există nici un privilegiu, ci doar o viață de rodire. Dacă acea viață individuală nu aduce rodul pocăinței prin Mesia, va fi tăiat! Acesta este mesajul profetic al Botezătorului!

Cu toții cunoaștem Pilda vierilor! Esența ei stă în faptul ca la urmă Stăpânul viei, trimite pe nimeni altul decât pe Fiul Său! Toți ceilați, Isaia, Ieremia, au fost robi...El este Fiul. Are un statul special! Pentru ca nu au recunoscut acest statut, și pentru că L-au refuzat prin cruzimea lor, echivalentul ticăloșiei care apare în Cornilescu, ei vor muri în același fel ( cruzimea Stăpânului ), iar statutul special de Împărăție a lui Dumnezeu ”va fi luat de la ei.” 

De ce nimeni nu accentuează acest adevăr? 

Ei nu mai sunt Împărăția Lui pentru că Împărăția a fost luată de la ei. Ceea ce i-a conferit lui Avraam un statut special a fost credința în promisiunile lui Dumnezeu. Credința lui, nu descendența din el te face special. Faptul că israeliții nu au crezut în Sămânța lui Avraam, nu au avut credința lui, asta le-a luat orice drept la moștenirea lui. 

Vor fi plânsul și scrâșnirea dinților când veți vedea pe Avraam, pe Isaac și pe Iacov și pe toți prorocii în Împărăția lui Dumnezeu, iar pe voi, scoși afară. Vor veni de la răsărit și de la apus, de la miazănoapte și de la miazăzi și vor ședea la masă în Împărăția lui Dumnezeu.” Luca 13:28,29

Aici Isus vorbește de momentul final, adică efectiv, ei vor fi scoși afară din prezența plină de bucurie a lui Dumnezeu și a sfinților care vor fi acolo. Însă, șocant, oameni care nu sunt descendenții lui Avraam, păgânii sau Neamurile ( considerate de israeliți nemântuiți prin înșăși faptul că nu sunt descendența avraamică ) vor sta la masă cu Patrirahii națiunii alese. 
De ce? 
Pentru că această afirmație apare în contextul centurionului roman care mai mult ca orcine crede că Isus este mai mare în autoritate ca boala robului său. Isus vede o credință avraamică în inima unui păgân, si ce afirmă? Exact aceleași cuvinte în Matei 8! Credința păgânului roman îi va oferi posibilitatea să stea la masă cu Avraam, pentru că are exact ceea ce a avut patriarhul națiunii: credință mare!

Femeie”, i-a zis Isus, „crede-Mă că vine ceasul când nu vă veți închina Tatălui nici pe muntele acesta, nici în Ierusalim. Voi vă închinați la ce nu cunoașteți, noi ne închinăm la ce cunoaștem, căci mântuirea vine de la iudei. Dar vine ceasul, și acum a și venit, când închinătorii adevărați se vor închina Tatălui în duh și în adevăr, fiindcă astfel de închinători dorește și Tatăl.” Ioan 4:21-23

Are un loc special al închinării Ierusalimul sau Templul în cuvintele lui Isus? Nu! Închinarea reală, autentică, este în spiritul uman. Acolo, prin credința în El ca Mesia, revelat acelei femeii, aduce prezența lui Dumnezeu în duhul nostru mai mult decât în Templul lui Irod din Ierusalim!

Astfel, Noul Testament vine că o schimbare profundă de paradigmă. Nu pentru că Yahve nu ar iubi Israelul, din contră, însă Israel este acela care nu își înțelege "vremea cercetării" și comite cea mai gravă crimă "a venit la ai Săi, si ai Săi nu L-au primit." Ioan 1:11 Dar, aceia care L-au primit, sunt născuți din Dumnezeu printr-o lucrare de transformare și nu pe linie genealogică ( adică evreu din naștere )! 
Toți autorii Noului Testament susțin căderea lor din drepturi prin încăpățânarea lor, aroganța care i-a dus la cădere. 

Israel nu are nici un privilegiu special! Via a fost luată de la vieri. Împărăția a fost dată unui neam care va aduce rodul așteptat de la sămânța lui Avraam! 

Este justificat antisemitismul

Nu! Categoric nu! Acel "shoah" prin care au trecut, milioane de evrei nevinovați uciși cu sânge rece în lagărele de concentrare, este o lucrare pur demonică. Biserica s-a făcut vinovată de antisemitism, încă din vremea antică. Constantin cel Mare a dat legi împotriva lor, neavând voie să se apropie prea mult de ruinele Ierusalimului, putând să se roage doar de la o anumită distanță. 
Astfel de exemple, și multe altele, ne fac să înțelegem că biserica in general a fost promotoarea a ceea ce s-a întâmplat în perioada nazistă. Însuși Martin Luther a scris mai multe tratate împotriva lor, iar el este considerat promotorul antisemitismilui german, fiind citat in propagandele naziste ca sursa de inspirație.

Biblia nu ar încuraja niciodată șoah'ul! Și dacă ei au pierdut statutul de popor al credinței, nimeni nu are dreptul să ii ucidă sau chiar să-i desconsidere. 

De cealaltă parte, ei nu au nici un drept să bombardeze civili, să bombardeze ambasade, să țină armă nucleară iar noi sa fim pasivi la toată violența lor. Orice bomba care ucide un copil nevinovat este un plan demonic, o dorință demonică dusă la împlinire. Războiul in sine este o lucrare demonică, iar noi creștinii ar trebui sa acuzăm cu fermitate tot ce se întâmplă în fâșia din Gaza! 

Ceea ce ne motivează să susținem Israelul în acest cnflict este ideea unei escatologii foarte deformată
La ce anume mă refer?

Pe linie escatologică, Israel va juca un rol important în vremea sfârșitului. Atât Armaghedonul cât și întoarcerea lor la Hristos, vor marca sfârșitul umanității. Aceste idei apocaliptice care au prin plan pe Israel ne confuzeaza cumva sa credem că orice ar face ei în prezent, este justificat pe linie escatologică. 
Cumva, le este îngăduit orice, inclusiv sa bombardeze civili pentru că oricum, aceste lucruri trebuie sa se întâmple. Dacă în timp ce se retrăgeau, rușii au ucis cu sânge rece civili ucraineni, asta a fost o indignare pentru majoritatea. Dar dacă, din păcate, în Gaza mor civili, ridicăm din umeri și spunem "eh, trebuie sa se împlinească Scriptura.." 

Nimic mai greșit! 
Zeci de mii de civili omorâți prin bombardamente, majoritatea copii și femei, ar trebui să ne facă să strigăm exact cum a strigat Isus împotriva lor în Templu: „Voi aveți de tată pe diavolul și vreți să împliniți poftele tatălui vostru. El de la început a fost ucigaș..” Ioan 8:44

În fața dorinței lor de-a pune mâna pe pietre ca să-L ucidă, Isus nu se sfiește să dezvăluie devărată los stare spirituală, erau copiii diavolului. Falsitatea religiei lor, ipocrizia, minciuna, crima, sunt toate din diavolul...iar dacă o națiune, inclusiv Israel, ajunge să le facă, atunci au de tată pe diavolul!

Rolul lor escatologic nu scutește cu nimic ceea ce se întâmplă în prezent! 
Israel va juca un rol cheie în ultimul episod al istoriei noastre, dar asta nu înseamnă că ei au dreptul să ucidă mii de civili sau să țină 2 milioane de oameni într-o pușcărie, precum fâșia din Gaza! 

Învățătura Noului Testament nu încurajează deloc așa ceva! O astfel de escatologie este deformată, trunchiată, incompletă...chiar periculoasă! 

Ieremia, spre exemplu, era conștient de ”apocalipsa” care va cădea ca un cazan fierbinte peste națiunea sa, însă timp de 40 de ani, aproape, a predicat și profețit împotriva idolatriei, sâlniciei, corupției regale sau preoțești, a violenței și cruzimii unei Națiuni care se lăuda cu „Templul Domnului.” 

A avut națiunea lui un statut special? Da, dar cât timp au pierdut sensul acestui statut, s-au pierdut ca națiune...și au sfârșit în exil! 

"Dar iată că voi vă hrăniți cu nădejdi înșelătoare, care nu slujesc la nimic.
Cum? Furați, ucideți, preacurviți, jurați strâmb, aduceți tămâie lui Baal, mergeți după alți dumnezei pe care nu-i cunoașteți… Și apoi veniți să vă înfățișați înaintea Mea, în Casa aceasta peste care este chemat Numele Meu, și ziceți: ‘Suntem izbăviți!’, ca iarăși să faceți toate aceste urâciuni! Este Casa aceasta, peste care este chemat Numele Meu, o peșteră de tâlhari înaintea voastră? Eu Însumi văd lucrul acesta”, zice Domnul."

spital de copii din Gaza
Aceeași voce profetică, Isus din Nazaret, a strigat împotriva lor, iar sfârșitul a fost mai dramatic: 2000 de ani de exil! Când a intrat în Templu a simțit Isus față de ei același sentiment superficial ce-l vad pe internet la atâția slujitori care apărată cu orice preț statutul lor că Națiune Sfântă? 
Nu! 

A citat din Ieremia 7, pasaj amintit mai sus, tocmai că sa le arate că nu Templul, religia sau descendența lor îi va salva de mânia lui Dumnezeu. Când a intrat în Ierusalim a plâns.. tocmai din cauza aceasta, El era singurul care știa ce i se va întâmpla, va fi crucificat, dar și ce consecință va suporta națiunea Lui tocmai pentru că "vierii" au ucis pe Fiul stăpânului viei. El nu era un rob, dintre mulți robi trimiși...El era Fiul! "Misterion-ul" adică taina despre care vorbea apostolul Pavel, ținută ascunsa din veșnicie dar descoperită nouă. Iar "vierii" și-au pierdut "via"! 
cantină socială din Gaza, civilii sunt într-o 
criză umanitară greu de conceput


Biserica este noua Împărăției a lui Dumnezeu, este noul Israel, este noul popor Sfânt! Nu prin descendentă, religie sau Templu, ci prin credință! 

Romanilor, Pavel le spune că adevăratul iudeu nu este cel circumcis în carne, ci cel cu inima! Galatenilor la fel, urând Bisericii din Galatia o urare neobișnuită pentru Neamuri „și peste Israelul lui Dumnezeu să fie..”! 
Biserica devine Noua Împărăție a Stăpânului viei, așa după cum profețeau marii profeți evrei. Dumnezeu va fi cunoscut până la marginile pământului, iar Națiunile vor nădăjdui în El. Națiunile vor fi Mireasa lui Dumnezeu, ce se pregătește pentru marea Nuntă. Da, va fi și Israel acolo! Însă un Israel ”dezpietrit”, întors la Domnul, nu un Israel ”împietrit” care ucide cu sânge rece orice prinde în cale și care mai mult, este înarmat până în dinți de arme atomice! Nu o națiune care se declară în marea majoritate atee...ci o Națiune care va îngenunchea în fața dragostei lui Hristos! 

Noi ca vieri, noi ca mlădițe altoite în măslinul avraamic, avem datoria să nu ne îngânfăm (Romani 11) ci să ne uită la asprimea lui Dumnezeu față de, exact, îngâmfarea națiunii alese care a fost tăiată din trunchiul ei! 


PS. Nu v-ați pus întrebarea de ce iudeii ortodocși, adevărații iudei care au trecut prin shoah și care timp de milenii au răzbit ura antisemită a lumii întregi...de ce ei resping ideea de Stat evreu și de sionism? Imaginea de sus este reală și, culmea, reprezintă realitatea iudeilor din întreaga lume. Dar despre acest subiect, într-un viitor articol!

Comentarii

Postări populare