Porcilescu Eugen - Slujind prețuind slujirea/Maleahi 1:7-14/ 29.09.2017


Măreția lui Dumnezeu se manifestă in cel puțin 3 feluri, conform primului capitol din Maleahi.
Măreția lui Dumnezeu se manifestă prin conducerea destinului unei natiuni. Vs.5 El este cel care ridică pe Israel din ruine și tot El este Acela care nu îngăduie lui Edom să se reconstruiască!
Măreția lui Dumnezeu se manifestă prin miile de sacrificii ce se aduc oriunde, nu doar in Israel ci oriunde pe pământ! Vs.vs11 „pretutindeni se ard tămâie in cinstea Numelui Meu si se aduc daruri de mâncare curate, căci mare este Numele Meu intre neamuri.”
Măreția lui Dumnezeu se manifestă prin sentimentul de teamă profund, trăit de milioanele de oameni! Vs.14 „Căci Eu sunt un Imparat mare…Numele Meu este înfricoșat printre Neamuri.”
Ne dă puțin bătăi de cap acest pasaj, pentru că Yahwe era cunoscut ca singurul Dumnezeu adevarat doar in Israel…cum ar fi putut națiunile pamântului sa se teama de El, cand nu l-ar fi cunoscut cu adevarat! Dumnezeu nu spune neaparat ca neamurile il si respecta si asculta de El ca Domn! Ci pur si simplu, oamenii se înfricoșează de prezenta Lui. Ceea ce cred eu ca vrea sa spuna profetul este următorul lucru: națiunile păgâne au mai mult respect fata de divinitatea suprema, decat au iudeii atunci cand ii jertfesc animale lui Yahwe! Un musulman ar putea avea mai multă reverența in inchinare decat un penticostal care prefera sa stea acasă sau sa se uite pe telefon in timpul slujbei…
Mesajul profetului este acesta: chiar dacă voi ca preoți nu conștientizați măreția lui Dumnezeu, totuși dincolo de hotarele lui Israel sunt oameni care-L slujesc curat! Chiar dacă nu aveți reverență in inchinare, dincolo de hotarele națiunii voastre sunt oameni are se înfioară la gândul lui Dumnezeu…prin aceasta strălucește măreția lui Dumnezeu!
Ce se întâmplă totuși, atunci când vrei să-l slujești pe Dumnezeu, dar nefiind copleșit de măreția Lui? Cand nu crezi in dragostea Lui ca astfel să-l respecți ?

Primul indiciu, este slujirea superficială, greșită, defectă, nebiblică!
Care este defapt păcatul pentru care profetul Maleahi ii critică pe preoți in capitolul 1? Conform legii lui Moise, animalul sacrificat in Templu trebuia sa fie fără un defect fizic. Nu trebuia sa fie orb, șchiop, furat! Conform Levititcului 22 un animal cu defect fizic nu trebuia acceptat ca jertfă.
In schimb, preoții din vremea lui Maleahi sacrificau animale cu defecte fizice sau furate astfel încălcau legea lui Moise si dovedeau o lipsă profundă de respect față de Domnul! După ce citești primele 6 versete te-ai aștepta ca de la vs7 in jos sa vezi vorbindu-se despre chestiuni serioase …nu animale defecte si sacrificii templice! Si totuși, primul lucru pentru care profetul ii critica, este tocmai jertfa din Templu!
Privită prin ochii preoților, probabil jertfirea unui animal imperfect nu era atat de grav, însă prin ochii unui profet, era blestem! Cuvântul care se repetă sâcâitor, si apare in vs.7 , 12 si 13 este cuvantul dispreț! Motivul pentru care ei sacrificau animale defecte sau furate, privit din unghiul profetului, era acela ca ei nu prețuia slujirea in sine. Era inutil sa sacrifici un animal bun cand poți scoate bani de pe el, cand poți sacrifica același animal, dar cu defect fizic ce nu mai avea preț pe piață. Astfel desconsiderau importanta unui sacrificiu perfect, in favoarea unui sacrificiu imperfect. Neavând in prim plan măreția lui Dumnezeu, nu avea sens sa sacrifici ce este mai frumos, mai perfect, mai sănătos din ceea ce aveai…astfel, in lipsa conștientizării mărețieii lui Dumnezeu, s-a născut o slujire imperfecta, defecta, nebiblica!
Cum definește Dumnezeu slujirea superficiala? Ce înseamna pt El sa aduci pe altarul Lui o jertfa cu defecte fizice si sa crezi ca nu se merita mai mult?
Nesocotești lucrarea Lui vs.6
Murdărești lucrarea Lui vs.7
Disprețuiești lucrarea Lui vs.7b si 8
Faci sa devină inutila lucrarea Lui vs.10
Pângărești/ nesfințești lucrarea Lui vs.12
Înșeli lucrarea Lui vs.14
Blestem in lucrare vs.14
Gândindu-te la faptul că preoții din vremea lui Maleahi aduceau jertfe imperfecte, cu siguranță ai zice si tu ceea ce ziceai ei „ce importantă are dacă animalul e putin defect, dacă are un mic cusur, o mică imperfecțiune...” Însă, ceea ce vrea Dl să-i facă pe ei să înțeleagă este următorul principiu: importanța jertfei aduse nu sta in nimicnicia ei, ci în măreția cu care o aduci. Poti jertfi un porumbel fiind copleșit de măreția lui Dumnezeu și jertfa sa fie măreață...sau poti jertfi un taur, însă nefiind convins de măreția lucrului ce-l faci si astfel jertfa sa nu fie acceptată.
Isus ne spun e ca omul credincios in lucrurile mici va fi credincios si in cele mari...penteu ca in realitate nu are importanță micimea sau mărimea lucrului facut pentru Dumnezeu ci credincioșia, evlavia, dedicarea, consecventa, profunzimea, iubirea, transparenta, sinceritatea ...ce le implica lucrarea Dlui. Un om care jertfeste un lucru mic in mod imperfect, asa va jertfi si un lucru de o mai mare importantă.
Un om copleșit de măreția lui Dumnezeu il vezi imediat in lucrurile mărunte, in modul cum il vezi implicat...vrea ca orice amănunt să fie retușat, vrea ca orice parte a s lujirii lui să nu aibă nici un defect ...la fel ca animalul adus ca jertfa în Templul, perfect! În schimb, un om care care nu este schimbat de măreția lui Dumnezeu, il vezi imediat in lucrurile mici cum le face într-un mod imperfect si nu-si doreste nicicum sa corecteze.
Scuza cea mai des întâlnită este aceea ce Domnul se uita la inima ta, si daca e sinceră, El primește jertfa ta chiar dacă este imperfectă. Însă, oare jertfa imperfectă nu-ti spune ceva despre inima celui ce o aduce ? E una să greșești spontan, si e alta să faci din greșeală un principiu.
La începutul oricărei slujiri, este loc de greseala. Si biblia ne încurajează ca nimeni nu disprețuiește ziua începuturilor slabe si ca mai bine face sfârșitul unui lucru decât începutul lui. E una să greșești datorită lipsei de experienta si e alta ca greseala sa fie un principiu al slujiti tale.
E greu să aplici principiul din Maleahi 1 in bisericile noastre, acolo unde predicatori ies la amvon si asteapta spontan să le iese predica bine, unde se cântă și multi o iau pe un ton fals dar nu e nici o problema pentru ca s-a simțit har in cântare, unde se recită si aproape de fiecare dată se împiedică în pauze de memorie si este încurajat ca Domnul se uita la sinceritatea inimii si nu la perfecțiunea a ceea ce faci....iti este greu să aplici Maleahi 1!
Biblia ne învață exact contrariul! Domnul se uita nu doar la inima ta, ci și la frumusețea jertfei tale...stii de ce? Pentru ca o jertfa imperfectă spune multe despre inima ta! O jertfa perfecta spune multe despre inima ta! O camera mereu curată spune ceva despre caracterul persoanei ce mereu face curat !!! Repet, ti se poate intampla mereu se greșești, însă greseala nu trebuie tratată cu lejeritate, ca principiu. O inima care vrea sa faca totul perfect, frumos, sănătos, o face pentru un motiv. Iar motivul este acela ca el prețuiește slujirea...disprețul este cuvântul cheie pentru cei care aduc jertfe defecte, podul disprețului  este prețuirea slujirii.

Vs.10 este unicat în Biblie! Dumnezeu vrea ca preoții să închidă ușa Templului, pentru ca este mai bine să tii Templul închis decât să aduci jertfe într-un mod greșit, superficial. Domnul vrea ca tu sa-i slujești într-un mod plăcut.  Sa dai tot ce ai mai bun si frumos pentru El.

Vs.8 este la fel de unicat in Biblie. Dacă un om nu poate accepta darul tău pentru ca este defect, crezi ca Domnul va putea? Dacă pe un om il deranjează imperfecțiunea slujirii tale, ce te face sa crezi ca Domnului i-ar plăcea? O cântare cântată placut, si care ne impresionează pe toti prin frumusețea ei, cu siguranță ii place si Domnului!
Nu sluji niciodată fiind mulțumit de imperfecțiunea lucrului facut, ci da tot din tine ca mielul sacrificat pe altar să fie fără defect. Nu va mulțumiți cu ideea ca ă iesit bine si daca ati gresit putin, si luptăte ca data viitoare sa nu se mai întâmple. O inima copleșită de măreția lui Dumnezeu va fi atenta la fiecare detaliu.
Dumnezeu se uita la jertfa ta, pentru ca jertfa spune tot despre inima ta! O jertfa defectă oglindește o inima superficială...o jertfă perfecta oglindește o inima copleșită de măreția lui Dumnezeu!


Comentarii

Postări populare