Răspunsul Domnului la suferința lui Iov

Afacerile furate și prădate de hoți , copiii îngropați sub dărâmături si sănătatea pierdută! Iată drama lirică prezentată în carta lui Iov! ( textul original al cărții este sub formă de poezie )

Dărâmat de durere, scobindu-se de viermii din carne cu cioburi de sticlă, neprihănitul Iov avea o dilemă: de ce Dumnezeu a îngăduit o asemenea nenorocire in viata lui? Vrea o audiență directă cu Atotputernicul pentru a i se da câteva explicații! De ce???
De ce suferă un sfânt mai mult ca un păcătos? De ce pierde mai mult un neprihănit decât un om rău? Și-a făcut toate procesele de conștiință posibile, și nu înțelegea ce a făcut așa de grav încât să merite o soartă așa cumplită! 

Suferea Iov, fizic dar și sufletește, durerea din suflet era mai mare decât cea fizică, pentru că în suflet încă nu găsise un ciob potrivit pentru a scoate viermele întrebării ce-l mănâncă de viu: de ce lui?
"Întoarceți-vă, nu fiți nedrepți; întoarceți-vă și mărturisiți că sunt nevinovat!" 6:29

Hop-țop si prietenii în vizită la el! Suferința are nevoie de solidaritate, de oameni pe umărul cărora să plângi și să te înțeleagă! 
Cei trei prieteni a lui Iov, nu au înțeles durerea lui...Iov le spune cumva, fără să păcătuiască, că suferă pe nedrept, că Atotputernicul a îngăduit ceva in viața lui ce n-ar fi meritat, iar dacă ar fi meritat, ar vrea sa știe direct din gura Domnului ce a facut grav?? 

Prietenii l-au acuzat dur, văzând în el o mândrie ascunsă, o fățărnicie, un ipocrit a cărui ipocrizie e scoasă la iveală de suferință, tocmai pentru că ești păcătos, Domnul a îngăduit nenorocirea în viața ta, Iov! 
Domnul nu are încredere nici macar in îngeri, darămite în tine! Împăca-te cu Domnul si vei vedea cum îți va umple viața de binecuvântări! Din experienta noastra iti spunem Iov, nu am văzut nici un neprihănit să sufere ca tine, ci doar oamenii fără Dumnezeu au sfârșit asa dramatic! 
Noi te intelegem cel mai bine, iti suntem doară prieteni, dar aici greșești Iov, analizează-te bine si vei vedea că un motiv vei găsi, un motiv pentru care ai atras mania lui Dumnezeu! 
"Adu-ți aminte, te rog: care nevinovat a pierit? Care oameni neprihăniți au fost nimiciți? După câte am văzut eu, numai cei ce ară fărădelegea și seamănă nelegiuirea îi seceră roadele!" 4:7,8 ...deci, Iov, tu ai pacatuit iar acum culegi roadele!

Iată esența a câteva zeci de capitole, în care un neprihănit plânge și vrea să înțeleagă un singur lucru, de ce lui!?! 

Însă, din capitolul 38, după lungi așteptări apare si mult așteptatul răspuns din partea Domnului! Si, cum ne-am aștepta după zeci de capitole de lamentații si acuzații dure, să auzi din gura Domnului răspunsul la întrebarea lui Iov, de ce tocmai el?

Însă raspunsul nu este nici pe departe ceea ce ne-am așteptat! Ci din contra. Atotputernicul începe să-l pună în dilemă, cu întrebări misterioase legate de circuitul apei în natură, a particulelor de lumina, a fulgerului...in puține cuvinte, a întregii naturi ce se menține pe sine prin misterul vieții! 
După ce citești atent raspunsul lui Dumnezeu rămâi cu o dilemă imensă, de ce pune în lumină Atotputernicul modul providențial cu care El susține misterul naturii? 
Iov, un om prăbușit în suferință, avea nevoie de un raspuns mai exact, as crede... pe cand Atotputernicul, il pune în fața naturii întregi si-l întreabă: ce stii tu legat de tainica susținere a perfecțiunii naturii?  Ca sa ma judeci pe Mine, Cel ce o susține prin puterea Lui?

Studiind cu lupa răspunsul Atotputernicului la suferința lui Iov, am observat două versete ce clipocesc ca niște leduri roșii în noapte...și parcă ar fi, un soi de răspuns la intrebarea lui: de ce totuși el?

După lungi discursuri legat de frumusețea ecosistemului, de frumusețea animalelor și a fenomenelor naturii, iată că vine și un verset ce da sens la tot ce spune Atotputernicul: 
"Cui sunt dator, ca să-i plătesc? Sub cer totul este al Meu." 41:11 
Exact! Dumnezeu este Suveran și ca Suveran, tot ce respira pe Terra, e datorită Lui.
Dacă El decide ca intreaga viață, dacă tot misterul naturii s-ar întrerupe, ar fi dator față de cineva sa faca contrariul a ceea  ce-și dorește Suveranul? Nu! 
El nu este dator nimănui cu nimic, nici măcar cu un simplu răspuns cum ar fi în cazul lui Iov, al unei vindecări sau orice altceva. El este Suveran. El este Transcendent! Noi ii datorăm totul, pentru că totul se menține în ființă prin El, deci noi suntem datori Lui și nicidecum El, nouă! 

"Cine Mi s-ar împotrivi în față?" 41:10 Nimeni...nici macar tu, Iov! Nu ai puterea si nici poziția, gradul sau dreptul să ceri Suveranului să plătească o datorie ce nu-i aparține! Intre tine si El, exista o imensă diferență, tu esti vierme iar El este Suveran!


Citesc mai departe și simt că raspunsul Domnului la suferinta lui Iov nu poate fi doar cel din 41:11, trebuie sa mai fie ceva ce scoate in relief nu doar suveranitatea ci și dragostea Lui. El nu este doar Transcendent ci și Imanent, aproape de noi oamenii si de durerea noastră și citind mai departe iata un alt răspuns...cel la care ma așteptam. Acel răspuns ce pune balsam pe rană! 
Cine este acela care are nebunia să-Mi întunece planurile?” 42:2 
Dumnezeu a construit viața noastră așa cum construiește un proiectant o casă. Mai întâi face planul de construcție și apoi îl aplică până în cele mai mici detalii! 
Tot ce se întâmplă în viața lui Iov nu este forța naturii sau demoni ce rup din el ca hienele, ci PLANUL Atotputernicului. Iar lamentațiile lui nu sunt decât o încercare de a întuneca hotărârea Suveranului! Tot ce se întâmplă în viața lui Iov a fost proiectat cu mult înainte și acum, totul este sub controlul Lui..precum natura despre care vorbea atât de elocvent!

Răspunsul ar fi ceva de genul: Iov, Eu sunt Suveran peste viața ta așa cum sunt peste natura întreagă. La fel cum natura se menține prin Mine la fel nenorocirea din viața ta, are un scop în acest mister al vieții...Eu sunt Suveran, Iov, totul stă în ființă datorită Mie, și pentru tot ce respiră pe această planetă Eu am un plan!" 

Cu dragoste în Hristos 
Eugen Porcilescu 

Comentarii

Postări populare