De ce este atât de important pentru mine Legământul de la Lausanne?

În urmă cu mai mulți ani am ascultat o serie de predici despre importanța lucrării Duhului Sfânt. Autorul acelor predici era John Piper, pastor senior în biserica baptistă Bethlehem din Minneapolis. 

J. Piper încerca să explice Bisericii cât de importantă este noua lui viziune, continuaționistă, în defavoarea vechii lui concepții cessaționiste. Însă, ceea ce mi-a atras atenția cel mai mult este că într-una din predici, Piper amintește despre Lausanne. Acolo am auzit pentru prima dată despre importanța acestui Congres și ce impact a avut asupra unui simplu pastor baptist. 

Ulterior, peste mai mulți ani, am început studiile post-universitare, Masterat, în cadrul Universității de științe umanistice din Arad, Aurel Vlaicu. Aici, la unul din cursuri am primit ca material opțional de studii și documente oficiale de la Lausanne. Oauuu! Iarăși Lausanne, de ce mereu acest Lausanne?! 

Astfel, săptămâni la rând am aprofundat materiale și documente scrise de fondatorii mișcării, Stott sau Graham, materiale adiționale, mărturii etc ...astfel, după ce am sondat adânc în teologia acestei Mișcări, pot spune împreună cu toți ceilalți, această Mișcare Lausanne este extrem de importantă. 
Nu importantă doar ca impact global cât și ca impact personal. Am citit rând după rând, articol după articol și Congres după Congres și am realizat ca Lausanne este proiectat de niste minți luminate de Dumnezeu care au gândit un plan complet de evanghelizare a lumii. Plan care, ulterior se poate vedea, a funcționat în multe zone geografice ale lumii ne-evanghelizate! 

Am realizat pentru prima dată că la nivel global, liderii evanghelici, colaborează în ciuda multor diferențe teologice. Cessaționiștii au înțeles că totuși pot împrumuta o gândire continuaționistă, și că mișcarea penticostală nu este chiar atat de eretică, cum poate si-au imaginat mulți. 
Nu este suficient să evanghelizezi un teritoriu nou cât este nevoie de echipare în rugăciune pentru a fi împuterniciți cu autoritatea Duhului împotriva căpeteniilor demonice. 

Este nevoie de toate darurile Duhului și manifestarea puterii Lui " ca Biserica sa fie un instrument" potrivit în Mâinile lui Dumnezeu si "tot pământul să audă vocea Lui." 

Hristologia Legământului este una niceeană, respectând tradiția Sfintei Treimi ( ce pentru noi creștinii din Est, tributari unei gândiri ortodoxe adânc înrădăcinată în Consiliile ecumenice este fundamentală ), iar soteriologia este la fel, una extrem de fină și puternic ancorată în adevărurile biblice și tradiția sănătoasă creștină. 

Lausanne este biblic în toate aspectele. Respectă învățătura despre infailibilitatea Scripturii și căderea umană în păcat. E nevoie de o predicarea solidă a Scripturii pentru a reabilita aceste vieți pierdute. Predicarea lui Billy Graham și teologia solidă a lui Stott vibrează în fiecare articol al Legământului. 

Lausanne ne deschide ochii spre o societate  care are nevoie de noi, financiar, moral și spiritual. Până și în aspectele ecologice, Lausanne este sensibil. Trebuie să avem grijă de ,,grădina" unde ne-a lăsat Dumnezeu ca "s-o îngrijească și s-o păzească". Egoismul și consumismul nu sunt parte din planul lui Dumnezeu, ori aceasta distruge planeta prin poluare. 

Lausanne ne sensibilează ca Biserici locale și rolul nostru, pastoral. Trebuie să "studiem" societatea și să înțelegem nevoile ei ca astfel să fim relevanți în evanghelizare. Dacă ne gândim bine la această afirmație, noi ca pastori spirituali, cred ca avem multe de făcut! 
La fel, Lausanne cheamă la seriozitate. Integritatea în evanghelizare este fundamentală în proclamarea Adevărului. Sunt prea multe scandaluri mediatice și prea multe abuzuri în predicarea și trăire. Legământul vrea seriozitate pentru că în misiunea ce și-o propune, este imposibil să ai succes fără integritate. Nu poți merge la marginile pământului, în sate și cătune, ducând Evanghelia cu intenții murdare. E nevoie de integritate! 

În fine, personal, simt acum probabil ceea ce Piper a simțit în anii 90'. Legământul mi-a dat un imbold puternic spre o nouă viziune, una globală!l Completă! Biblică! 
Știu ca pentru Biserica locală, unde slujesc, și pentru comunitatea română unde suntem implicați, această viziune este este un imbold puternic! 

În fond, același gând îl avem cu toții "sa predicăm ÎNTREAGA Evanghelia cu ÎNTREAGA Biserică în ÎNTREAGA lume." 


Comentarii

Postări populare